fredag 7 januari 2022

ETT STATLIGT KATTREGISTER



 REGERINGEN FÖRESLÅR OBLIGATORISK MÄRKNING OCH REGISTRERING AV KATTER
Näringsministern Ibrahim Baylan avgick ur regeringen 30 november i fjol. Han lämnade flera olösta frågor efter sig. Den största var kärnkraftens framtid. Men många andra frågor lämnade han också, bland annat den kontroversiella frågan om ett nationellt kattregister.

Till skillnad från hundar är det ingen skyldighet att märka och registrera sin katt.
I vart tredje hushåll finns idag ett eller flera sällskapsdjur. Vanligast är katten, därefter hunden och därefter flera olika djur som kaniner, marsvin, fåglar och akvariefiskar och andra.
Novos gjorde en undersökning 2017 och fann att vi har cirka 1 500 000 katter och 
900 000 hundar i Sverige och att antalet var ökande. Härutöver finns det sannolikt över 100 000 katter utan hem, så kallade vildkatter.

Nu kommer alltså ett lagförslag att alla katter skall registreras, med en tatuering i örat eller med ett inopererat chip och att ett statligt register skall upprättas över alla katter och deras ägare.
Jordbruksverket skall få ansvaret för detta och registret skall vara åtkomligt för polisen och  andra myndigheter som har ansvar för djurvård.
Det innebär att kattägare som inte märker och registrerar sin katt kan dömas till böter. Detta verkar faktiskt ganska tragikomiskt. Om polisen hittar en katt utan tatuering i örat, vem skall han då skicka böteslappen till? Det här föreslås träda i kraft 2023. Till och med Jordbruksverket protesterar---byråkrati, säger man.



Innan man inför en lag på att registrera varenda katt i landet, bör man då inte fråga sig hur har andra äldre lagar om registrering av djur fungerat.
Alla hästar i Sverige, cirka 350 000, skall ha pass och vara införda i Jordbruksverkets hästdatabas. Anmälningarna skulle ha varit inne sista oktober men bara en tredjedel av hästarna hade fått sin "mantalskrivning" klar då.
Hundregistret finns sedan 2001 och där har man mycket bråk om betalningar och ägande, vem skall få hunden vid skilsmässa eller vill man registrera en hund som man kommit över olagligt.
I Finland införs ett obligatoriskt hundregister nästa år för att få bukt med all smuggling av hundar och alla valpfabriker.

Visst finns det fördelar med register. Man kan få veta att Molly är det vanligaste svenska hundnamnet och att det finns 391 jämthundar i Bräcke och 98 Staffordshire bullterrier i Huddinge.
Men statliga register kan ju inte motiveras av kuriosa. Det gäller också kattregister.
Gärna frivilliga märkningar och register men ingen tvingande byråkrati och framför allt kolla först hur hundregistret har fungerat innan ni börjar planera för ett kattregister.



Underlag: Wikipedia och Malin Siwe, Expressen















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar