måndag 17 januari 2022

PYTHAGORAS SAMLADE VERK

Pythagoras namn har satt skräck i många skolbarn runt om i världen i över tusen år. Han var den förste som  kallade sig filosof (en man som hyser kärlek till lärdom och vetenskap).
Han är en av de få så inflytelserika män vars verk helt har försvunnit.

Pythagoras föddes på den grekiska ön Samos omkring 570 f.Kr. och dog i Italien omkring 75 år senare. Nu för tiden är han mest känd som mannen bakom Pythagoras sats om 
rätvinkliga trianglar, men han bidrog med långt mycket mer än denna sats för geometrin.


Som ung var han en orädd resenär och  han gjorde omfattande arbeten inom matematik, politik, musik, astronomi, medicin och filosofi. Han slog sig ner i Kroton i Magna Graecia i Italien cirka 530 f.Kr. där han blev en  känd mystiker. Hans anhängare kallades för pytogaréer och företrädde en hemlig, asketisk filosofi som betraktade verkligheten som matematiska förhållanden. På Pythagoras tid hade dessa idéer stort inflytande, men pytagoréerna angreps av sina motståndare och undertrycktes effektivt till mitten av 400-talet f.Kr. 

Pythagoras bestående inflytande kan knappast överskattas. Många forskare anser att Platon var starkt påverkad av Pythagoras läror och Bertrand Russel sa en gång:"Det är denne man vi har att tacka för matematiken". Ändå finns inte ett enda ord kvar av det Pythagoras skrev. Hans idéer är endast kända genom andras verk, främst skrifter som tillkom flera hundra år efter hans död.


Pythagoras var verksam under en tid då den muntligs traditionen dominerade och hans läror spreds i första hand från mun till mun. Därför måste vi vända oss till verk av filosofer som Platon 1427 - 347 f.Kr. I Aristoteles, Aristoxenos, Diogenes och Herakleides (samtliga 300 f.Kr.) liksom till senare författare som Iamblichos (död 330 e. Kr.) för att förstå hans läror. Numera hävdar en del av de idéer som tillskrivits Pythagoras kan ha kommit från andra.
Dessvärre är detta med Pythagoras försvunna verk ett mysterium vi aldrig kommer att kunna lösa.

Underlag: "100 mysterier" av Daniel  Smith





























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar