torsdag 27 januari 2022

FEBRUARI 2022




             

                                                     FEBRUARI MÅNAD 2022
I februari fryser vi om öronen, skottar mer snö om ni bor norrut, lyssnar på koltrasten som nu är vår nationsfågel. Den blev det i hård kamp med skatan, men den sjunger ju inte lika vackert som koltrasten. Förr fick vi kämpa med  självdeklarationerna i februari månad. Men numera är vi datoriserade, i vart fall de flesta medelålders och yngre. Vi köper påskris och äter semlor, det började vi med efter jul. Påsken kommer i mitten av april, påskafton den sextonde.


                                                                         Exempel
Dagen förlängs med två timmar i Skåne, två och en halv i Svealand och fyra timmar i Lappland

OM PANDEMIN
Allt fortare och i takt med att tiden går har det från flera håll uttryckts förhoppningar om att det nu får det vara slut på alla dessa regler och begränsningar i den personliga friheten. I vissa städer har man demonstrerat och kastat ägg och polisen har skjutit med sina vattenkanoner. Förhoppningarna om ett slut har på senare tid gäckats av det nya sydafrikanska viruset Omikron, som verkar ovanligt aktivt och sprider sig lätt. Men även Omikronet börjar tröttna, motarbetat som det är på alla fronter. Danska regeríngen har därför bestämt som första land att slopa alla virusbegränsningar för folk till kommande helg. Övriga, bland annat Sverige, torde snart följa efter.

VAD HÄNDER I VÄRLDEN


KYRKAN
2 och 6 febr Kyndelsmässodagar ( Jungfru Marias kyrkogång)
13 febr  Septuagesima, sjuttionde dagen före påsk
20 febr  Sexagesima, sextionde dagen före påsk
27 febr  Fastlagssöndagen, tre dagar före askonsdagen

ÖVRIGT
  4-20 febr   VinterOS Peking (bara inbjudna kinesiska åskådare)
5  febr  Melodifestivalen del 1
6 febr  Samernas nationaldag
14 febr Alla hjärtans dag
24 febr  Sverigefinnarnas dag
26 febr 1658 Freden i Roskilde. Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslän blir
svenska landskap igen!


FEBRUARIS, GÖJE MÅNAD
Tisdagen i Fastelagsveckan, alla änglars dag, skall man om något av örtlanden är öppet och fritt från snö, så frö med vad man haver. Dagen är lämpad att hugga timmer och annat trä ty det ruttnar inte. Det händer att lärkan kommer så här tidigt. Så länge hon sjunger före Kyndelsmäss, så länge är hon sedan tyst efter helgen. Om det fryser på Sankte Peders natt 22 februari, då fryser det därefter i 30 nätter. Då är det godt att hugga ved och hålla sig varm. Kommer tordön denna månaden är det tecken på plåga. Mest rika män dör. Man skall vakta sig för skälvan och hålla sig varm, ty denna månad orsakar mycken vätska i människan.
Vakta dig för frosseri. Drick Agrimonia (åkermönja). På handen , på tummen må du låta dig slå åder. Men vakta dig för sjunde dagen, då görs ingen bot.
Ät sur mat med vin och ättika. Solen löper i fiskens tecken.


Underlag: De äldste i Sherwoodskogen och Cirka Nitti i Nikkaluokta



















                    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar