lördag 29 januari 2022

RYSSKRÄCKEN




RYSSKRÄCK -- EN RÖD TRÅD GENOM DEN SVENSKA HISTORIEN 

  1.  

Rädslan för Ryssland går som en röd tråd genom den svenska historien. Den oro många svenskar känner för Ryssland är alltså inget nytt. Men oron växer när Ryssland uppfattas som ett växande hot. Rysskräcken i Sverige går att historiskt spåra ända tillbaka till Medeltiden. När styrkor från Novgorod härjade och brände i Finland som då var svenskt, beskrevs angriparna som blodtörstiga barbarer. Rötterna till rysskräcken etablerades tidigt. Ständiga krig med det framväxande ryska väldet spädde på oro och hat. Gustav Vasa och hans efterträdare utnyttjade dessutom rysskräcken för att underlätta utskrivning av nya rekryter till de växande svenska stridskrafter som skulle försvara svenska besittningar på andra sidan  Östersjön. De som kom tillbaka till Sverige kunde berätta om rysk brutalitet och terror.

 


RIVALITET OCH ORO

Krigen mot Ryssland fortsatte och i början av 1800-talet tvingades Sverige avträda Finland till Ryssland. Medan Sverige blev en småmakt expanderade Ryssland och blev en stormakt och samtidigt härjade ryska förband längs den svenska kusten under många års tid.

När sedan Ryssland efter revolutionen 1917 blev en kommunistisk  diktatur blandades den gamla rysskräcken med kommunistskräck. 1939 anföll Sovjet Finland vilket också var ett indirekt anfall mot Sverige och rysskräcken tilltar. Sovjet fortsätter ta kontroll över det ena landet efter det andra i Europa efter andra världskriget.

Efter Berlinmurens fall 1989 kom Sovjetunionens sammanbrott och i Europas länder hoppades man på en ljusare framtid och man startade  nedrusta.

Men dessa förhoppningar har grusats under senare år. Under Putin strävar nu Ryssland efter att återta den ledande roll i Europa och världen som landet hade under Sovjettiden. En sådan ambition innebär risk för krig på nytt. Dagens händelser bekräftar denna oro.


Underlag: Mats Knutson




"Granarna" av Alf Henrikson publicerades som så kallad dagsvers i DN. den 1 april 1943, då var slaget vid Stalingrad avslutat.

GRANARNA

Från nordost kommer vintern och vildmarksskriet.

Från nordost kommer kölden och barbariet.

Från nordost kommer ulvens och snöstormens tjut.

Från nordost vandrar granskogen söder ut.

Den kommer och kväver konvaljer och björkar.

Alla ekbackar kommer den hit och förmörkar.

Alla häggar och gullvivor har den ihjäl.

Svart faller dess skugga i  människans själ.

Från sydväst kommer svalan och försommarskuren.

Från sydväst kommer värmen och all kulturen.

Från sydväst har vårt folksina boplatser nått.

Från sydväst kommer allt som är vackert och gott.

Mot allt detta till strid ser du granarna vandra.

Deras hord är på marsch att ta livet av andra.

Där den står finns ej rosor och lärkor och bin.

Där finns barrhögar bara och frän terpentin.

Den går framöver doftande dungar och lunder.

I dess struptag går lindar och körsbärsträd under.

Alla ljuvliga gräs dukar under däri.

Från nordost är den kommen med mörkt barbari.









 

 

 

 

 

     

    1.  

     

     

     

     

     

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar