måndag 24 januari 2022

RYSK REVANSCH



 LÅNG VÄNTAN PÅ RYSK REVANSCH

Vlademir Putin vill korrigera gamla oförrätter som Ryssland åsamkades då den ryska staten var utmattad efter Sovjetunionens sammanbrott och lade sig platt för USA och Väst. Men dessa idéer är inte alls nya.

Kreml odlar övertygelsen om att den sovjetiska-- och sedan ryska ledarstaben-- blev lovade en massa saker av USA, och att de sedan blev dragna vid näsan när de före detta sovjetiska lydstaterna som Polen, Tjeckien, Ungern med flera gick upp i de västliga och europeiska strukturerna. Än värre när forna sovjetrepubliker, som de i Baltikum upptogs av Nato.
Allt detta framställs i Moskva som en anti-rysk USA-konspiration, trots att Nato aldrig var särskilt piggt på att ta in nya, instabila länder. Väst var dessutom ganska ointresserat av Ryssland. Tvärtom berodde Natos utvidgning främst på att de nyligen befriade nationerna ville skaffa sig en försäkring så att de inte än en gång skulle hamna under den ryska stöveln.
DN:s utrikeskorrespondent Michael Winiarski ( Stora journalistpriset 2010 för  reportage om jordbävningen i Haiti) gjorde en intervju med ambassadör Örjan Berner när han 1994 reste hem efter 5 års tjänst i Moskva. 1989 hade han tillträtt som sändebud i Sovjetunionen. Men efter Gorbatjovs reformer, en KGB-ledd statskupp i augusti 1991 som stoppades av Jeltsin, det sovjetiska imperiets upplösning och de baltiska staternas frigörelse, befann han sig plötsligt i en annan stat. Ett nytt Ryssland, med Sovjets baneman Boris  Jeltsin som folkvald president.


Winiarski berättar från intervjun med Örjan Berner hur de diskuterade olika scenarier för Ryssland. Örjan Berner sade sig inte tro på den splittring av Ryssland som andra förutspådde, med reservation för att "tvärsäkra förutsägelser om Ryssland har en tendens att slå fel". På den punkten fick han rätt. Men han kom med ett memento, som i dag har en spöklik aktualitet:  -- Allvarligare är den ryska imperietraditionen, som gör att man vill bestämma över hela det före detta Sovjetunionens territorium. Denna drivkraft kan ställa till katastrofer om nya, mer aggressiva ledare får säte i Kreml.
Hans farhågor kom att besannas fem år senare, då KGB-mannen Putin utnämndes till Jeltsins arvtagare.


Den storryska nationalismen är inget påhitt av Putin. Redan under 1990-talet fanns en renodlad högerpopulist i Moskva som öppet uttryckte revanschtankar som andra ryska politiker bara mumlade m diskret. Han hette Vladimir Zjirinovskij (nedan).


Han menade att Ukraina och alla övriga sovjetrepubliker som gått förlorade måste återtas, med våld eller med hjälp av ekonomisk utpressning.
--Det är Väst som har tvingat Ryssland att retirera. En gång kommer detta att provocera fram ett svar, säger Zjirinovskij.

I dag har vi kommit dit.


Underlag;Michael Winiarski DN





































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar