BOJKOTTA DEN GRÄNSLÖSA FESTTURISMEN
På charterorter som Ayia Napa, Rhodos och Magaluf har det länge, åtminstone informellt, knappt funnits några gränser för hur illa turister kan bete sig. Men nu har myndigheterna på Mallorca fått nog. Nyligen infördes en lag mot "omåttlig turism" och en specialstyrka inom polisen har tillsatts för att få ordning på buset. Från den regionale turistministern Iago Neguerela var budskapet rakt: Vi har fått nog av en viss typ av turism.
Miljön på vissa partyorter har blivit så laglös att det helt tycks saknas gränser för vad som inte skulle vara tillåtet. Gång på gång rapporteras det om sexuella övergrepp, och en tystnadskultur kring dessa.
På Rhodos bargator kallas misstänkta våldtäkter för "incidenter", enligt ett reportage i Aftonbladet. Den skeva kvinnosynen sitter djupt och allt handlar om att "supa och ligga."
Den som lyssnar på tjejgäng som kommer hem från de ökända partyorterna hör hur nya regler sätts upp: att aldrig gå någonstans ensam som tjej. Så sent som i juni greps två män misstänkta för att ha våldtagit en svensk turist när hon var på väg ensam till sitt hotell. Tjejer i en relation får ta på sig en t-shirt där det står att man är upptagen när man går ut - för att minska risken att bli tafsad på.
Drinkglasen måste skyddas eller så dricker man ur flaskan för att minimera risken för att bli drogad.
De senaste åren har det för övrigt blivit förbjudet att ta ut glasflaskor på gatan i Magaluf - eftersom de så ofta slogs sönder och användes som tillhyggen.
Sexuella övergrepp och allmän anarki. Detta på bargator som kantas av svenska varumärken, och dit svenskar flockas i tusental varje säsong.
En sak är säker: det man möts av på dessa orter sträcker sig längre än bara sunkig sexism. Det mest påtagliga är att det som ung tjej är helt nödvändigt att vidta åtgärder för sin fysiska säkerhet.
Efter flera vågor av feminism och metoo-kampanjer som skakade om synen på övergrepp och sexism, är det så här det ser ut på partyorter i Europa 2022. Att som tjej bokstavligen inte kunna gå säker. Där övergrepp kallas incidenter. Och där den sexistiska och gränslösa dokusåpakultur vi känner från program som Paradise Hotel - där kvinnor är lika mycket en konsumtionsvara som alkoholen - fått sätta sin prägel på hela orter. Detta tolereras, enbart för att platsen stämplats som en partyort.
Underlag: Amanda Broberg, ledarskribent DN.
.
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar