onsdag 10 augusti 2022

USA LEDER VÄSTVÄRLDEN



 USA KOMMER ATT FOTSÄTTA ATT LEDA VÄSTVÄRLDEN
Kan USA fortsätta att vara västvärldens ledande nation även om Donald Trump skulle återväljas i november 2024 och således tillträda som landets president den 20 januari 2025?


Det skrivs och tänks mycket om den frågan. Inte minst i USA finns det många som oroas. När man söker efter motargument i någon aktuell fråga är ett bra tips att kolla upp de senaste krönikorna signerade Janan Ganesh, Financial Times lysande polítiske kommentator som efter London och åren på Economist och DT och i Washington nu skriver från Los Angeles.

                                                                     Janan Ganesh

Det är en vanföreställning, skriver han, att kaos på hemmaplan nödvändigtvis leder till svaghet i utrikespolitiken. Se bara på situationen i dag: efter decennier av intern polarisering är det USA som står i spetsen för stödet till det av rysk invasion drabbade Ukraina. Västvärldens mest stabila land, Tyskland, syns knappast till i Ukrainafrågan.
Hur förklarar Ganesh denna synbara paradox? Jo. de amerikanska väljarna bryr sig knappast om utrikespolitiken; sådana frågor spelar sällan någon roll i de federala valen till Vita huset och kongressen. Det betyder att den politiska eliten i Washington inte i nämnvärd utsträckning behöver bry sig om de internationella frågornas inrikespolitiska återverkningar.

Det är också ett faktum att den amerikanska författningen gör stor åtskillnad på inrikespolitik och utrikespolitik. Den skrevs då den nya staten fortsatt befann sig i frigörelsekrig från den gamla brittiska kolonialmakten.
Ganesh: "Även en president som inte klarar av att få sina lagförslag genom kongressen har mycket betydande makt som överbefälhavare för världshistoriens mäktigaste militärmakt.
Inte ens Donald Trump , som aldrig visade något intresse för USA:s internationella åtagande, lyckades trots en del prat om sådant inte skära ner på den amerikanska globala närvaron under sina fyra år som president.
Det intressanta i dag är att trots att det i det republikanska partiet finns isolationistiska röster - nu precis som före andra världskriget - så är kritiken mot president Joe Biden från höger att han inte gör tillräckligt för att hjälpa Ukrainas sak.

När slutar en stormakt att vara en stormakt? Ganesh pekar på att det franska imperiet bestod trots franska revolutionen, trots den terror som följde på denna, trots monarkins återkomst, trots Dreyfus-affären och åtminstone fyra republiker. Pax Britannia överlevde en bitter strid om frihandeln, det irländska upproret och två världskrig. USA har klarat av att hantera sin maktposition efter 1945 trots raskrisen med Jim Crow-lagarna, trots våldsamma storstadsupplopp i omgångar, tros mord på ledande politiker, trots att en president tvingades avgå, trots riksrättsåtal och trots fiaskot i Vietnam.
 

USA  har världens starkaste valuta och är världens ledande ekonomi. Även om man har skäl att oroa sig över den nationella sammanhållningen kommer landet geopolitiska maktposition vara den sista som försvinner.

Underlag: Toröredaktionen och Janerik Larsson SvD.




















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar