lördag 27 augusti 2022

SLUTA SKJUTA FRÅN HÖFTEN, POLITIKER


SLUTA SKJUTA FRÅN HÖFTEN, POLITIKER
Politik borde vara ett hantverk för långsamma och eftertänksamma. Idéer ska stötas och blötas, för- och nackdelar ska vägas mot varandra. Det räcker inte med spektakulära utspel. Det borde också finnas någon sorts evidens för att ett förslag skall fungera.
Det märks inte minst under valrörelsen. Tvärtom kommer utspel efter utspel som kanske framstår som kraftfulla, men snabbt döms ut som omöjliga, orealistiska eller till och med kontraproduktiva.
Ta till exempel SD:s förslag att införa skamstraff för barn "i statusnedbrytande syfte". Det tog inte lång tid innan en lektor i rättsvetenskap förklarade att man inte kan döma ut straff till nioåringar som inte är straffmyndiga. Socialtjänsten utfärdar inga domar.
Samma sak gäller KD:s idé att låta polisen få tillgång till PKU-registret med de flesta nyföddas blod. En av de ansvariga slog omedelbart fast att registret inte kan användas för att hitta kriminella  Registret går inte att söka i. Däremot är det många som vill bli bortplockade efter den här sortens utspel.
Luftsvingarna är många så här inpå valet. Höjningar av pensionen kan man önska fritt utan räkna på vad det kostar.
Väljarna borde kräva att serveras förslag som bygger på "ordentliga analyser, fakta, och inflytande från de professioner som har för frågorna adekvat utbildning, och som i sin dagliga yrkespraktik har direktkontakt med de aktuella utmaningarna". Så skriver Sveriges psykologförbund i sin kritik mot Stockholmsmoderaternas förslag om att snabbscreena alla barn i utanförskapsområden för adhd.
Kruxet är att de genomtänkta åtgärderna inte är lika roliga att presentera eftersom de sällan är enkla och rubrikvänliga, utan lika nyanserade som verkligheten
Fördelen är att de har en chans att fungera.

Underlag: Susanne Nyström, ledarskribent DN

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar