Omkring den 14 juli är det numera årligen fest vid Borgholms slott - Victoriadagen.
Det har festats vid Borgholms slott i flera hundra år.
Vildast var det under några år på 1650-talet då drottning Kristinas kusin Karl Gustav, blivande kung Karl X Gustav, levde i slottet.
Då kan man tala om brakfester. Karl Gustav hade studerat vid flera universitet och hade lärt av allt studentikost firande runt om i Europa. Han var energisk, bildad och intelligent, men hans vilda leverne gjorde att han, som en historiker har skrivit "med tiden närmade sig klotets perfekta form". Hans olycka var att han inte hade tillräckligt mycket att göra. Han var dotterson till Gustav II Adolf, men hade inte själv arvsrätt till tronen. Kristina regerade och han hade inte själv någonting att se fram emot, då plötsligt drottningen avgick och ordnade så att kusinen blev kung.
Innan dess levde han om på Öland. Han gjorde var han kunde för att leva upp till öknamnet "jungfrupilten". Det var kalas och skörlevnad, ett intensivt nöjesliv, som nutida historiker mödosamt har nystat upp och kunnat namnge frukterna av. Minst fyra söner med efternamnet Karlsson med olika mödrar känner man till. Antalet döttrar har man tappat räkningen på. Eftersom barnens mödrar var allmogeflickor erkändes de aldrig och fick därför ingen utbildning eller några förmåner. Det var vin, kvinnor och skrål av storsvenskt format avbrutna av jakter över ön. Han låter bygga en stenmur tvärs över ön för att hans inplanterade hjortar ska hållas instängda i djurgården redo att nedmejas av hertigen och hans fyllekamrater då lusten föll på. Han hade alltid sex goda vänner boendes och ätandes på slottet. Herrarna serverades två måltider om dagen med en buffé på sammanlagt 48 rätter som sköljdes ner med inte mindre än tre liter vin och tre liter öl per person och dag. Allt detta finns noga redovisat i räkenskaperna. Slarviga måltider och ett slappt liv gav hertigen svåra väderspänningar som höll honom promenerandes i rummen om nätterna.
Sålunda verkade han hastigt gå mot en för tidig död. då lyckan plötsligt vände. Kristina abdikerade och Karl Gustavs tid var inne. Han blev vår mest framgångsrike krigarkung någonsin. Efter hans tåg över Stora Bält och freden i Roskilde blev Sverige svenskt inom de gränser vi är vana vid att se i dag.
Efter honom förstörde danska krig och en våldsam eldsvåda det fina gamla slottet. Men festerna fortsätter där än i dag.
NÅGOT OM SLOTTETS HISTORIA
I slutet av 1100-talet byggdes ett mäktigt torn som kom att omges av en ringmur.
Skiss av Bornholms slott på 1500- talet av Eric Dahlberg
Skiss av Bornholms slott på 1500- talet av Eric Dahlberg
Under de danska krigen, danskarna försökte men misslyckades med att återta södra Sverige efter förlusten vid Roskilde, förstördes slottet men reparerades något under kung Johan III:s tid. Hans planer för slottet framgår av bilden nedan.
Men en storbrand gav slottet det utseende det har i dag.
Men en storbrand gav slottet det utseende det har i dag.
Underlag: Herman Lindqvist och Wikipedia.
Slottet i dag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar