lördag 30 juli 2022

AUGUSTI MÅNAD

De utebetande korna kan ju vara en nog så bra symbol för augusti som kräftorna. När barnen börjar skolan går korna kvar ute på bete i varje fall på många gårdar i södra Sverige. De kommer in självmant för mjölkningen. De får gå ute till frosten kommer. 
Augusti innebär för många att sommaren är slut. Men numera är det ju inte alls så. Åtminstone i Mellansverige räknar man numera också september mera som sommarmånad än som höstmånad. Hösten infaller i oktober och november och kvar av vintern är det numera bara januari och februari.  Det har skett en förskjutning av årscykeln med åtminstone en månad eller snarare kan man säga att den har krympt.
Alf Henrikson har funderat över detta med ett känselminne:


KÄNSELMINNE
Barfotabarnet sprang över åkerstubben
mot det nyslagna gräset vid åkerns gräns.
Aldrig glömmer den nittioårige gubben
hur sådant känns. 

Men mycket finns ändå att ombesörja i augusti:
¤   Vi skall äta kräftor och de ska vara svenska, helst flodkräftor men de blir allt mer sällsynta så vi         får nog nöja oss med signalkräftor. Bara de mest exklusiva gourméerna kan känna skillnaden. Vi       måste kolla att kräftlyktorna är i ordning någon dag före kalaset.

¤   Surströmmingskalaset skall förberedas. Många kräver att det skall vara Röda Ulven och             ingenting annat.
¤    Det skall plockas svamp till en eller flera middagar.
      Alf Henrikson har skrivit en liten vers om detta också:

      Bäst som man hjärteglad traskar
      att plocka sig svamp till supé
      så visar det sig att maskar
      kommit på samma idé.

¤   Och så  börjar då skolan igen för alla skolpliktiga.

Dagen är alltjämt fjorton timmar lång i Skåne, femton timmar i Svealand och sexton timmar i Lappland.

VAD HÄNDER I AUGUSTI
Vi lever i en osäker värld och i en osäker tid. Den otrygghet som de flesta av oss känt en längre tid får vi nog leva med framöver också. Kan tänkas det blir ännu värre om man inräknar Ukrainakrigets osäkra fortsättning, inflationsspöket, energikampen EU-Ryssland och den oroande klimatutvecklingen. Till detta skulle man också kunna lägga bilden av pandemin som inte vill släppa taget och den hotande otrevligheten ap-kopporna. Vi får bita ihop och leva vidare.

Större kunskap om ett och annat lär vi dock få i augusti:
¤   Vår Nato-ansökan, vad händer med den?
¤   Boris Johnson har avgått och skall ersättas. Enligt vissa tidningsuppgifter skall han ersätta
     Stoltenberg som Natochef. Vem som blir premiärminister i GB torde vara klart i augusti.
¤   Väderkrafterna är i olag runt om i världen, översvämningar, torka och extremväder på olika sätt.
      I Italien har torkan varit så svår att floder, bland andra Po, har börjat torka ut. Nu har havs-         vatten börjat strömma in i den torra flodfåran, vilket är förödande för växtligheten i hela Po-     dalen.
¤   Avtal har träffats mellan FN, Ukraina, Ryssland och Turkiet om utskeppning av de enorma       mängder av ukrainskt spannmål som ligger i Svarta havshamnar. I augusti vet vi hur det gick.
¤   Ryska turister strömmar till Finland för att handla billigt. Finland överväger att stoppa den     trafiken helt under pågående krig.
¤   Jorden har förbrukat alla förnybara resurser på planeten för hela 2022 redan i augusti!
¤   Allt fler flyktingar lämnar Ukraina, främst kvinnor, barn och äldre. För närvarande har Sverige  tagit emot drygt 25 000. Men många återvänder också, vilket är glädjande.
¤   Europeiska revisorer är tveksamma till om pengarna räcker till att  göra Europa helt oberoende av rysk energi.

BONDEPRAKTIKAN


AUGUSTUS
Om solen skin klar på Kristi Himmelsfärd, det är den 15 August, betyder gott Vin-år. Från 6 till 13 Augusto är bästa tid att så Vintersäd och sedan så bör man väl så Vintersäd intill Bartolomei tid (24/8). Bartolomei afton förbjuds Bönder upptaga Hampa och Vin. I denna Månad skall man ingen Läkedom bruka som är gjord av Honung, så akta dig för Mjölk och söt Mat, varm Mat och för Vin. Ät  Poleja, Grodeblad, bitter Mat av Kardemumma. Den som åderlåter sig 19, 20 lever ej året ut. Kommer  Tordön då kommer också mycken Sjukdom över Människor och Fä.  Solen löper i Jungfrun. Då är det gott avvänja Barn, ingå Äktenskap eller fästa sig vid Jungfru men icke ligga hos henne.

Underlag: De äldste i Sherwoodskogen
                   Cirka Nitti i Nikkaluokta



















  






      



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar