torsdag 14 juli 2022

STORMNINGEN AV KAPITOLIUM



Kongressens granskningskommitté har utlovat kalla fakta om Trumps sofistikerade konspiration för att blockera Joe Bidens valseger. 
Utfrågningen blottar snarast kaoset runt den före detta presidenten. Men hans fullständiga vårdslöshet med sanningen kan räcka för en eventuell rättsprocess.

Vid den sjunde omgången av kongressens offentliga utfrågningar om stormningen av Kapitolium gick ordet till en man i  jeansjacka, T-tröja med påtrycket "Descendents" och med helskägg.


Jason van Tatenhove, tidigare talesman för milisgruppen Oath Keepers, hade kommit till kongressen för att tala klarspråk. Han konstaterade att någon hade placerat en avrättningsgalge utanför Kapitolium den 6 januari 2021. Att folk dog i samband med upploppet. Att stormningen kunde ha lett till ett nytt inbördeskrig i USA.
Han är orolig för vad Donald Trump skall ta sig till, om den före detta presidenten tar makten igen. - Jag fruktar nästa val, sade van Tatenhove i utfrågningen.
Han hade sällskap i kongressen av Stephen Ayres - en familjefar från Ohio, som hade åkt till Washington 6 januari 2021 för att han läst vad Trump skrev i sociala medier och som lämnade kongressbyggnaden när Trump uppmanade anhängarna att gå hem. Ayres har mist sitt jobb, fått sälja sitt hus och dömts i domstol efter stormningen. Han uppmanar det amerikanska folket att ta av sig skygglapparna.
När de offentliga utfrågningarna inleddes i början av juni lovade kongressens särskilda granskningskommitté att avslöja Trumps "sofistikerade" plan i sju punkter. Men vittnesmålen i kongressförhören har oftast kommit att kretsa runt kaoset i Vita huset. Tisdagens utfrågning visade hur ett möte i mitten av december urartade i skrik och bråk. Dagen därpå gick Donald Trump ut på Twitter och uppmanade sina följare att samlas i Washington den 6 januari. Det fungerade som en marschorder för "stoppa stölden"- aktivister och militanta grupperingar på högerkanten. I hemlighet började Trump och hans anhängare att planera för en marsch mot Kapitolium. De som läst någon av böckerna om Trumps sista dagar vid makten känner säkert igen många av  interiörerna, bland annat hotell Willard (nedan), ett stenkast från Vita huset.


Hotellet var Trump-advokaternas högkvarter. Där vistades också tidigare Trump-medarbetare som Roger Stone och Michael Flynn. De stod sedan i sin tur i kontakt med militanta högergrupper som Proud Boys och Oath Keepers. Under utfrågningen av den tidigare Vita huset-medarbetaren Cassidy Hutchinson i slutet av juni framkom att Trumps stabschef Mark Meadows hade kontakt med Stone och Flynn före stormningen
Granskningskommittén försöker av allt att döma övertyga justitiedepartementet att inleda en rättsprocess mot Trump. Den före detta presidenten kommer aldrig att erkänna att han deltog i ett organiserat bedrägeri för att blockera Bidens valseger. Men kanske spelar det en mindre roll. Enligt Washington Posts kolumnist Aaron Blake  -- med stöd av en dom från Högsta domstolen i USA -- att en person som avsiktligt väljer att bortse från fakta kan vara lika skyldig som en person som har full kunskap.

Vittnesmålen i kongressen har visat att Donald Trump gång på gång fått höra att han förlorat valet. Ändå försöker han blockera maktskiftet med påtryckningar på allt ifrån valansvariga i delstaterna till vicepresidenten Mike Pence. 
Som Liz Cheney påpekar är Trump ingen barnunge som kan luras av galna rådgivare. Han valde själv sin väg fram till Kapitolium. Kongressen har haft tillgång till 140 000 dokument och 100 000 inspelade intervjuer. Sanningen om Kapitolium är komplicerad men samtidigt så enkel att den kan sammanfattas av vittnet i jeans och en T-tröja på några minuter.

Underlag: Karin Eriksson, DN















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar