Fruntimmersveckan i år är på väg att bli rekordvarm i varje fall fram till Johannadagen som infaller i dag den 21 juli. Det svenska värmerekordet är tvådelat så här långt, det är på 38 grader Celsius och slogs för första gången i Ulltuna i Uppland 1933 och för andra gången i Målilla i Småland 1945. Kanske slås det i dag igen. I skrivande stund är klockan bara 1100 på förmiddagen och det rapporteras mycket varmt väder på många håll. Vi får se hur det går.
Kvinnonamnet Johanna kommer av det grekiska Ioanna, en femininform av Johannes som betyder "Gud har förbarmat sig".
I Lukasevangeliet kan man läsa att en av kvinnorna vid Kristi grav hette Johanna. Men det är inte till henne minne namnet finns i vår almanacka. Inte heller har vi uppmärksammat det franska nationalhelgonet Jeanne D´Arc, på våra breddgrader omtalad som Johanna av Lothringen.
Sanningen är att Johanna saknades i almanackan fram till 1755, då det kom in i stället för Praxedis, ett helgonnamn som bars av en av de första kristna jungfrurna i Rom. Trots detta har namnet varit ett vanligt kristet kvinnonamn sedan tidig medeltid. Det finns i de flesta språk, till exempel engelskans Jane och Joan, franskans Jeanne och italienskans Giovanna. Genom att den manliga formen Johannes med varianter blev kristenhetens vanligaste mansnamn kom även femininformen att få stor spridning.
I Sverige har namnet förekommit ända sedan 1312, men blev vanligt först på 1600-talet. Under den senare delen av 1800-talet var det ett av de vanligaste kvinnonamnen, särskilt i bondemiljö.
Hundra år senare, på 1980- och 90-talen, fick det en renässans och låg på fjärde plats bland flicknamnen.
Vid millennieskiftet fanns det totalt omkring 65 000 svenskor som hette Johanna. Den vanligaste kortformen är Hanna som också finns som självständigt namn 5 januari.
Underlag: "Namnen i almanackan" av Bengt af Klintberg
PS. Det blev inget värmerekord. I Målilla noterades 37,6 värmegrader. Men det är också väldigt varmt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar