torsdag 28 juli 2022

EU KAN KNÄCKA DEN RYSKA EKONOMIN



                   EUROPA KAN SÄNKA DEN RYSKA EKONOMIN - OM VI VÅGAR
På onsdagen halverade Kreml gasflödena till Tyskland genom Östersjön till en femtedel av den totala kapaciteten.
Syftet är glasklart. Genom att strypa utbudet pressar Putin upp de redan historiskt höga priserna. Europas ekonomier tar ytterligare en smäll, samtidigt som de ryska intäkterna stiger. 
En studie av det ansedda brittiska analysföretaget ICIS (23/6) visar det tydligt. Sedan kriget bröt ut i februari har gasflödena från Ryssland till Europa minskat med 75 procent. Men Kreml håvar fortfarande in motsvarande 8 miljarder i veckan - lika mycket som för ett år sedan - eftersom priserna nästan har sexfaldigats. Det är pengar som hjälper till att bekosta bombningarna av Ukraina.
Putin spelar ett strategiskt spel och Europa bjuder inte ett tillräckligt hårt motstånd. Medlemsländernas beslut på tisdagen att minska gaskonsumtionen med 15 procent fram till första mars vittnar om det.


Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) kallade det "ett stort steg framåt som visar EU:s orubbliga strävan att göra sig kvitt den ryska gasen".
Det är tyvärr alldeles för generöst. Så länge Europas efterfrågan på rysk gas fortsätter att överstiga utbudet - och Kreml kan i praktiken vrida ner till en rännil - har Putin övertaget. Sådan är den benhårda ekonomiska logiken. Som tankesmedjan Bruegel påpekar har Kreml mer att tjäna på att mixtra med gasen än att stänga av den helt. Ett totalstopp skulle nämligen tvinga EU-länderna att ställa om fortare. De ryska intäkterna skulle därtill sina. Att rikta om exporten österut, framför allt till Kina, fungerar inte. Ledningarna ligger där de ligger: 85 % av den ryska gasen går till Europa.

Ett importstopp är precis vad EU bör eftersträva - betydligt mer kraftfullt än i dag. Syna Putin genom att vrida prisvapnet ur händerna på honom. Minska konsumtionen radikalt. Stäng helst av gasen helt.
Det är , som bland annat Economist påpekat, fullt möjligt. Fler länder, inklusive Tyskland, har redan räknat på kostnaderna i sina krisplaner. Den ekonomiska smällen skulle bli hård men hanterbar.


För Ryssland däremot skulle den däremot bli ett dråpslag. En pinfärsk undersökning vid Yale-universitetet visar att sanktionerna och företagsflykten har slagit långt hårdare mot den ryska ekonomin än Kreml försöker ge sken av.
Varuhandeln har i princip helt upphört. Försäljningen av utländska bilar har rasat med 95 %. Inflationen i sektorer som är beroende av insatsvaror har rusat med 50-60 %.
Runt en halv miljon ryssar har redan lämnat landet, främst högutbildade stadsbor. Inte ens kineserna vill investera längre, rapporterar Financial Times i veckan. Yale-studien vittnar om "katastrofala" effekter.
Exporten av gas och olja är i praktiken det enda som hindrar den ryska ekonomin från att implodera. Vår konsumtion ger oss i själva verket en unik möjlighet att få den på fall.
Om vi vågar använda Putins främsta vapen mot honom.

Underlag: Ledare DN 28 juli 2022

















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar