Förhandlingar med Putin är inte vatten värda. Beklagligtvis duperades förre förbundskanslern Angela Merkel att tro på förhandlíngar med denne man. Men Putin bedrog henne och nu sitter Tyskland med rysk gas fram till vintern. Kärnkraften har man lagt ner. Men de ryska bedrägerierna fortsätter, men nu handlar det om ukrainsk spannmål.
Bläcket på avtalet att låta spannmål skeppas från ukrainska hamnar hade knappt hunnit torka innan ryska kryssningsrobotar slog ner i Odessa. Det som FN:s generalsekreterare Antonio Guterres hade kallat "en överenskommelse för världen" visade sig inte vara värd mer än det papper den var skriven på.
Avtalet slöts i Istanbul och var tänk att skapa "trygghetskorridorer " så att fartyg skulle kunna passera in och ut ur de tre hamnar vid Svarta havet, bland annat den i Odessa. Det började formellt gälla måndagen den 25 juli under överinseende av turkiska, ryska och FN-tjänstemän.
Fri passage för ukrainsk spannmål hade kunnat rädda livet på tusentals människor i Afrika och Mellanöstern från svält och hungersnöd.
Samtidigt som ryska robotar regnade över Odessa försökte utrikesminister Sergej Lavrov
använda avtalet för att plocka propagandapoäng när han besökte Egypten, som förra året importerade fyra femtedelar av sitt vete från Ukraina och Ryssland. Lavrov påstår att Ryssland kommer att efterleva avtalet, men förtroendeskadan är redan skedd. Ukrainska UD beskrev robotattacken mot Odessa som en spottloska i ansiktet på FN och på Turkiet, och den amerikanske utrikesministern Antony Blinken menade att det undergräver tilltron till ryska åtaganden
- Vi borde inte bli förvånade - både i Syrien och Ukraina har Ryssland utnyttjat avtal och vapenstillestånd för kortsiktiga strategiska vinster.
Lördagens attack måste därför bli spiken i kistan för "vi måste prata med Ryssland" doktrinen. Putin struntar helt enkelt i ingångna avtal. Inte ens Turkiets president Erdogan kunde få honom att leva upp till sina löften.
Eftersom förhandlingsvägen är helt död finns det nu tre sätt som kriget kan sluta på:
¤ Antingen erövrar Ryssland stora delar av Ukraina, och det får inte hända.
¤ Eller så sker ett regimskifte i Moskva, men det kan inte Ukrainas allierade inte sätta sitt hopp till.
¤ Den möjlighet som återstår är att ge ukrainarna det stöd som krävs för att de skall kunna avsluta konflikten på sina egna villkor, inte Putins. Ett första steg vore att effektivisera vapenleveranserna som hittills har kommit pö om pö. I fortsättningen bör västvärldens leveranser samordnas med pågående eller planerade operationer i Ukraina.
USA och Europa måste också göra mera för att bryta den ryska propagandan. Hittills har ryssarna lyckats sprida uppfattningen att det är sanktionerna mot Ryssland som förhindrat en vidareleverans av spannmålen runt Svarta havet.
Men vi måste dessvärre även fortsättningsvis utgå ifrån att alla avtal med Ryssland inte är vatten värda.
Underlag: Ledare DN 26 juli 2022.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar