söndag 24 juli 2022

BARBECUE PÅ RIKTIGT


 Sherwoodskogens bloggredaktion har haft ett 50-procentigt boende i Höganäs de senaste 7 åren. Vi har försökt hänga med i den kraftiga utveckling som Höganäs och Kullabygden haft under den här tiden, inte minst när det gäller nyetableringar av restauranger, barer, små hemindustrier i keramikbranschen och nya affärer och köpcentra. Under pandemitiden stod utvecklingen stilla, som under en långvarig time-out, men nu är det full fart igen.


För de yngre har man i Höganäs länge haft ett populärt matställe för familjer med yngre barn, den så kallade Pannkaksladan, inrymt i en lada där husdjur går omkring. Men det allra senaste på restaurangfronten är en nyöppnad rustik BBQ-restaurang, Holy Smoke, som den kallas. Den ligger i Nyhamnsläge i Höganäs, inte så långt från Krapperup, en slottsliknande anläggning vid foten av Kullaberg. Holy Smoke vänder sig till en något äldre publik än den i Pannkaksladan. Bloggredaktionen har besökt stället, och det var minst sagt en medryckande plats, vi ska dit igen och äta den gången.

I entrén mötte vi en till synes proppmätt biffätare i cowboy-hatt och boots. Men han verkade vara ett undantag, övriga gäster såg mera "normala" ut. Majoriteten av besökarna i den 20 meter långa kön till krogkassan i Holy Smoke BBQ, där man beställer maten, bär  varken några Stetsonhattar eller trånga Wrangler - jeans med cowboycut. Alla har dock en sak gemensamt: de har rest från skilda delar av landet för att frossa i mört nötkött.
En matlagningsintresserad Homo erectus - den upprättgående människan med rötter i Afrika - kom på att bytesdjuren smakade bättre om de lades på elden en stund före måltiden. Den upptäckten fick snabbt fäste.

Sedan länge tillagas numera köttstycken, i varje fall sommartid, i svenska trädgårdar,  på campingplatser, på uteplatser och på balkonger i allehanda grillar. Under glödande kol och röktråg tillreds sådant som kamben, korvar, svarta angusstycken, ryggbiff, planstekar, fågel, fisk, grönsaker, fläskfiléer, pulled pork, stöddiga biffar och allt vad det heter. Under högsäsong jobbar ett sextiotal anställda i Bräcke med att mätta en bra bit över tusen matgäster varje dag.


I kylsäkra lådor kan mat numera skickas ut till kunder runt om i Mellansverige.
Grundarna Johan Fritzell och Johan Åkerberg har uppenbarligen studerat de amerikanska förlagorna noga, både tekniken, utrustningen och råvarorna.
Prime brisket och shortribsen, de populäraste köttbitarna bland gästerna, kommer direkt från Arkansas City, kycklingarna från Bjärefågel utanför Torekov och fläsket kommer från Lilla Ugglarp.
En BBQ plate brisket på aluminiumfat kostar 145 - 400 kronor beroende på storlek, samma pris gäller för det rökiga short ribs-köttet. För den som gillar annat än biffar
lagas tillbehör som Alabamakyckling eller stora pastramimackor.

Tre utflyktsmål i närheten
¤   Salthallarna i Höganäs. Tidigare keramikfabrik där det nu finns Galleri, konsthantverk, blomsteraffär, barer och restaurangerna Barbara och Koma.

¤   Mölle Krukmakeri. Öppet året runt. Här finns krukor, soppor, mackor, pizzor och vin och öl.

¤   Kullabergs Vingård. Prisbelönta viner, mat och bar.

                                                     Höganäs stadsvapen


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar