torsdag 7 juli 2022

JIMMIE ÅKESSON I ALMEDALEN


 JIMMIE ÅKESSONS NYA ROLL I ALMEDALEN
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommer för första gången till Almedalsveckan som en lagmedlem.
Borta är talet om de andra partierna som "sjuklövern" och kritiken mot det politiska etablissemanget. Nu anstränger sig SD hårt för att inte kasta grus i moderatledaren Ulf Kristerssons maskineri.
Jimmie Åkesson brukar måla läget i Sverige i nattsvarta nyanser. Det gjorde han även denna dag. Ändå var hans framträdande här inte likt hans tidigare. För första gången i Almedalen är han med i ett lag som leds av moderatledaren Ulf Kristersson. SD-ledarens kritik denna onsdag riktade sig därför helt mot statsminister Magdalena Andersson (S). Åkesson anklagade henne för att avsiktligt ha förstört Sverige.

Han förde fram fem förslag för att minska brottsligheten i sitt tal. Alla fem återfinns hos Moderaterna i någon form. Jimmie Åkesson sade ingenting i sitt tal som kunde utmana hans lagledare. Ändå har han ett skäl att göra det. SD når inte upp till sina tidigare höjder i opinionsmätningar. När de sakpolitiska skillnaderna mellan de tre partierna till höger minskar ökar drivkraften för SD att bli radikalare. Men Jimmie Åkesson prioriterar än så länge att få inflytande genom samarbete framför att maximera antalet röster i valet.


Den som minns tidigare Almedagsveckor före pandemin förundras över sverigedemokraternas nya roll. Vid Almedagsveckan 2019 briserade en politisk bomb. Jimmie Åkesson hade fått äta lunch med KD-ledaren Ebba Busch. Det var första gången någon borgerlig partiledare ville diskutera politik på tu man hand med honom. Förra valåret, 2018, gick moderatledaren till frontalangrepp på SD i sitt tal. "Inte i något annat parti säger så många så ofta så horribla saker. På deras senaste kongress försökte någon förklara skillnaden mellan en muslim och en människa, inför en till synes helt oberörd kongress."
Nu diskuterades i stället om SD kan tas in i en moderatledd regering eller om det räcker med ett budgetsamarbete. Lyssnar man på  partiledarna i Kristerssons lag är samarbetet harmoniskt utan större problem. Det är dock inte helt sant.
Granskar man sakförslagen finns det viktiga skillnader. "Vi skäms inte för att tänja på rättspolitikens gränser", sade SD:s rättspolitiska talesman Tobias Andersson på en pressträff. Han sade att återupprättande av tryggheten måste vara överordnat allt annat. Men hos de andra partierna är rättssäkerheten och fri- och rättigheter de överordnade principerna.
När SD till exempel vill stänga ner moskéer kan det komma i konflikt med religionsfriheten. När partiet vill att hela familjens uppehållstillstånd ska dras in om en familjemedlem ägnar sig åt grov brottslighet, strider det mot principen om förbud mot kollektiv bestraffning.

Vi måste naturligtvis hoppas att stämningen mellan partierna är lika god på valdagen som under de
här vackra dagarna i Almedalen.

Underlag: DN:s Ewa Stenberg som var på plats i Almedalen.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar