Det finns många trådar mellan Ukraina och Sverige sedan svunna tider, en som kanske inte är så känd handlar om Filip Orlik.
1716 följde en grupp kosacker med Karl XII från Bender till Sverige, bland dem fanns deras ledare, hetman, Filip Orlik. Han var en fint bildad intellektuell man och Ukrainas statschef i exil. I Sverige placerades han och hans hustru Hanna Hertzyk och deras åtta barn i gästgiveriet "Lilla Torg" på Östra Storgatan i Kristianstad och blev på så vis Sveriges första ukrainska flyktingar. En av sönerna, Gregori, studerade i Lund.
Under tiden i Bender med Karl XII, skrev Filip Orlik 1710 Ukrainas första författning, som - om den hade kunnat införas - hade blivit världens första demokratiska författning med maktfördelning enligt samma mönster som den amerikanska som kom 1787, den polska 1791 och sedan den franska samma år, men Orlik var först. Karl XII erkände författningen 5 april 1710. Den var skriven på rutenska (gammalukrainska). Originalet finns i ett arkiv i Moskva, med Olriks underskrift och delar av Karl XII:s sigill. En avskrift på latin finns på Kungliga biblioteket i Stockholm.
Ukrainska staten skänkte före kriget med Ryssland ett minnesmärke till minne av dokumentets tillblivelse. Detta minnesmärke finns nu rest i Kristianstad, på den plats vid Cardellgatan där gästgiveriet "Lilla Torget" en gång stått (nedan).
Familjen hade det svårt ekonomiskt i Sverige. Orlik tvingades pantsätta sina dyrbarheter, bland annat två fanor och två bulavor (stridsklubbor).
Bulavor
Presidentemblemet Ukraina
I det polsk-Litauiska samhället var bulavan ett attribut för en hetman och i dagens Ukraina ingår det i emblemet för landets president. I tre år bodde familjen i Kristianstad. Filip Orliks hustru, Hanna Hertsyk, som var av en aristokratisk kosackfamilj med judiska rötter, stödde och hjälpte sin man i hans politiska arbete. Hon fungerade ofta som sekreterare och korresponderade med flera hov i Europa. Efter Karl XII död lyckades hon utverka ett årligt understöd från kung Fredrik I. Filip arbetade energiskt på att återkomma till östra Ukraina och delta i dess befrielse från Ryssland.
Hustrun och några av barnen flyttade till västra Ukraina, då en del av det enorma Polen-Litauen. Sonen Gregori gick i fransk tjänst och fungerade som diplomat. Han verkar också ha hjälpt Voltaire med hans biografi över Karl XII.
Filip Orlik avled i Rumänien 1742. Hans grav är försvunnen. I dag finns ett minnesmärke i brons och granit över honom i närheten av den plats där familjen bodde i Kristianstad ( se ovan).
Originalet till Filip Orliks författning tros ha försvunnit i Paris under andra världskriget.
Ett exemplar sägs ska ligga i Statsarkivet i Moskva, signerat av Orlik och med delar av Karl XII:s sigill kvar. I det svenska Riksarkivet förvaras en kopia på latin. Det är en liten handskrift på 14 sidor. Förra året när Ukraina firade 30-årsjubileum som självständig stat, lånades häftet ut från Sverige och förevisades i Sofiakatedralen i Kiev.
Underlag: Herman Lindqvist
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar