onsdag 25 januari 2023

ANSLAGSTAVLAN


SVERIGES SISTE KUNG?
Blir Carl XVI Gustaf Sveriges siste kung?
På den manliga sidan är han redan den siste Bernadotten på tronen. Prins Carl Philips söner kan dock föra namnet vidare.
När Victoria så småningom blir drottning är det väl rimligt att anta att hon sitter kvar som drottning åtminstone 25-30 år. Hon är i dag 45 år och kungen är 76. Inte längre än till 80 borde han förhoppningsvis vara kvar. När han går är Victoria runt 50. Sitter hon sedan kvar i 30 år har det hunnit bli år 2056. I år fyller tronarvingen Estelle 11 år, 2056 är hon cirka 45 år gammal och även hon torde väl sitta kvar som drottning i 25-30 år.
När det är dags för nästa tronskifte skriver vi år 2086. Är Estelles äldsta barn en pojke skulle vi kunna få en kung igen. Men man kan ju fråga sig om vi överhuvudtaget har något kungahus kvar i landet år 2086?

KORANBRÄNNINGEN
Inte ens vår nye utrikesminister Tobias Billström  tycks förstå att man inte kan gömma sig bakom vår tryckfrihet och begå vilka dumheter som helst. Att ställa sig utanför Turkiets ambassad och bränna Koranen är obegripligt korkat. Det har ingenting med yttrandefrihet att göra. Det är snarare en terrorhandling syftande till att skada Sverige och vårt anseende i andra länder och starkt försvåra vår ansökan om medlemskap i Nato.
För en demonstration av det här slaget krävs polisens tillstånd, och uppenbarligen hade man fått ett sådant. Evenemanget övervakades av mängder av poliser, en del beridna. Följden kan också bli en bojkott inom den muslimska världen av Sverige och svenska varor.
Gav polisen tillstånd till detta vilar ansvaret tungt på den myndigheten.

ÅLFISKAREN
Flera gånger ljög statssekreterare PM Nilsson (M) för både fiskerikontrollanterna och polisen, när han upptäcktes med att olagligt fiska ål. Först efter ett drygt år berättade han sanningen. Förutom för tjuvfiske utreds han nu också för brott mot artskyddslagen av polisens nationella operativa avdelning.

Fiskerikontrollanterna från Havs- och vattenmyndigheten spanade in PM Nilsson på avstånd när de såg hur han började dra upp ålryssjor ur vattnet i Karlskrona skärgård en augustidag 2021. De konfronterade honom och frågade om han hade tillstånd att fiska ål. Han svarade nej. Totalt hittade de 15 ålar i de fyra ryssjor som PM Nilsson dragit upp.
Själv förklarade han att han "fått syn" på ryssjorna när han var på väg att plocka skräp
från några öar i skärgården
"Kontrollanterna ställer sig skeptiska till det påståendet", står det i förundersökningsprotokollet från Karlskronas åklagarmyndighet.
PM Nilsson får ett strafföreläggande, och böter på 38 800 kronor. Och i förra veckan kom en ny anmälan in mot honom om artskyddsbrott och brott mot fiskerilagen. Polisen har inlett en förundersökning.
Än så länge sitter han kvar som statssekreterare och Ulf Kristerssons högra hand, men från många håll ställs krav på hans avgång, senast från oppositionsledaren Magdalena Andersson.
Redan 2007 förbjöds ålfiske helt på östkusten med undantag för yrkesfiskare med speciell licens.

EU vill skärpa förbudet även av kommersiellt ålfiske. Nyligen beslutade ministerrådet att alla unionens länder skall förbjuda ålfiske sex månader om året. Våra fiskerivårdsmyndigheter räknar nu febrilt på effekten av fiskeristopp under olika perioder. Om ett fiskeförbud skall få maximal effekt borde perioden ligga mellan juli och december. Då minskar fångsterna med 95% jämfört med 2022. Delas perioden upp från oktober till december och maj till juli minskar fångsterna med ca 18%. Det verkar sannolikt att Sverige väljer det senare alternativet, vilket gör beskyddarna av ålens fortlevnad rasande.

Underlag: Massmedia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar