tisdag 31 januari 2023

FEBRUARI 2023


 Förr i tiden var februari en riktig vintermånad i hela landet med kyla och snö. Numera gäller detta bara för de nordliga delarna av landet. Söderöver kommer det snö då och då men den försvinner som regel fort och kylan brukar inte vara särskilt besvärande.
Men annat var det förr.
I ett historiskt perspektiv finns det många exempel på riktigt kalla vintrar. I mitten av 1600-talet frös de danska Bälten igen så att den svenska armén kunde tåga över isen. Det resulterade så småningom i svensk seger i de långdragna krigen mot Danmark och freden i Roskilde 1658 , då vi fick tillbaka de landområden som hör till Sverige i dag. Under andra världskriget var det bland annat kylan som stoppade den tyska invasionen av Sovjetunionen. Vändpunkten var vid Stalingrad vintern 1942. Under 1800-talet försökte Napoleon samma sak. Han nådde Moskva men den ryska vintern fick honom att vända.

Men nu är det februari 2023. Dagen förlängs med två timmar i Skåne, två och en halv i Svealand och fyra timmar i Lappland.
Mycket ska bestyras. Påskriset ska göras i ordning och förses med vippor och vi ska äta semlor. För några år sedan var det ett slit med deklarationen i februari. I nuvarande digitala tider kan detta klaras av enklare.
Vår tanke går till de tiotusentals som ska åka Vasaloppet 5 mars. Södra Sverige har knappast haft någon snö alls att träna på. Rullskidor har säkert hjälpt en del.


ATT TÄNKA PÅ:

¤ Germain G Glidden
Ju äldre jag blir, desto mer lyssnar jag på folk som inte säger så mycket.

¤ Kristina Augusta
Fiendskap är alltid uppriktig, medan vänskapen inte alltid är att lita på.

¤ Robert Frost
Världen är full av människor med god vilja. Vissa vill arbeta, andra vill så gärna att andra gör det.

¤ Drottning Kristina
Man kan inte länge lysa med lånta fjädrar.

¤ Oscar Wilde
Om man hör dålig musik är det ens plikt att dränka den i konversation.

GÖJE-MÅNAD SÄGER:
( Göje kommer av det latinska ordet för snö och vinter) 
I denna månad skall man hålla sig varm, i det man kan behålla sin sundhet. För denna månads köld  förorsakar mycken ond vätska i människan. Och man ska vakta sig för frosseri. Din drick ska vara Agrimonika. På din hand ska du låta åder slå.
I Fiskens tecken är det gott att bygga vid vatten, att köpa och att sälja, att föra sig i nya kläder och att göra bröllop.

Vi närmar oss våren, en årstid som symboliserar pånyttfödelse, tillväxt och glädje. Våren och påsken kan på många sätt också ses som en rituell tid för offer, död och återuppståndelse.

Våren kan också vara en tid för mirakel. Våra tankar går till Ukrainas folk och deras kamp för frihet från de ryska inkräktarna.
Kanske krävs ett mirakel för att de ska stå som slutliga segrare i den strid som pågår. Hela västvärlden står på deras sida.

Vi sänder våra bästa hälsningar till alla våra trogna läsare.
Robin och Marion












































 































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar