En barriär är på väg att brytas: Västländerna som tidigare har sagt absolut nej till att skicka stridsvagnar till Ukraina är plötsligt beredda att leverera detta tidigare tabubelagda vapen.
Det är en förutsättning för att Ukraina ska kunna återta mer av det territorium som Ryssland har erövrat. Nato ville inledningsvis undvika att dras in i en direkt konfrontation med Ryssland och Vladimir Putin kunde provoceras att sätta in taktiska kärnvapen på slagfältet. Därför fick Ukraina till en början nöja sig med defensiva vapen som pansarvärnsvapen, handeldvapen, artilleri och bärbara luftvärnsrobotar.
Men det stod alltmer klart att Ukraina behövde mer sofistikerade vapen för att kunna stå emot Rysslands anstormning. Vapenhjälpen kom så småningom igång, och på försommaren 2022 fanns amerikanskt raketartilleri på plats liksom avancerade haubitsar och andra vapen.
Det förändrade omedelbart krigföringen och gjorde det möjlig för Ukraina att driva ut ryssarna ur flera områden som Charkiv och Cherson. Även lättare pansarfordon började anlända från väst. Polen och andra länder skickade nära 300 uppgraderade stridsvagnar av typen T-72, se ovan.
I förra veckan beslöt Frankrike att sända ett antal pansarfordon av typen AMX-10 till Ukraina. Se nedan.
Även Tyskland skall leverera 40 pansarskyttefordon av typen Marder till Ukraina.
Därpå meddelade USA att man ska sända 50 pansarskyttefordon av typ Bradley Fighting Vehicle till Ukraina. Se nedan.
Det kan också bli fråga om ytterligare pansarfordon från USA.
Men nu tar Storbritannien nästa steg och överväger att som första västland sända stridsvagnar av typen Challenger 2 till Ukraina. Även Polen har uttryckt sin vilja att sända stridsvagnar, ett dussin Leopard 2 av tyskt fabrikat. Även från Finland och Danmark har det kommit signaler om beredskap att leverera Leopard 2. Trycket från flera länder får nu förbundskansler Olaf Scholz att också skicka Leopard 2 till Ukraina. Denna stridsvagn är modern och mycket effektiv. Se nedan.
För Ukraina är dessa förstärkningar av avgörande betydelse på slagfältet. De är också en signal till världen om att alla västliga försäkringar om att "Ryssland inte får vinna kriget" inte är tomt prat.
Underlag: DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar