tisdag 14 februari 2023

LUSASKEN - VAD ÄR DET?


 HUR MÅNGA HAR HÖRT TALAS OM LUSASKEN?
Vi skall reda ut detta.
Kristinehamn har i folkmun kommit att kallas för Lusasken, och naturligtvis undrar man varför.
På 1700-talet fanns ingen fattigvård i Sverige och i Kristinehamn ordnade man hjälp till fattiga genom att låta samla in pengar i tre sparbössor, varav en gick till stadens sjömän och deras änkor.
Sjömännens sparbössa var placerad vid Vågbron. Bössan tömdes på luciadagen den 13 december varje år eftersom Lucia var sjömännens skyddshelgon. På vintern betydde de här pengarna mycket för sjömännen som ju blev arbetslösa då de inte kunde frakta järnet till sjöss när isen lagt sig på Vänern.
Sjömännens sparbössa kallades Lusseasken, vilket förstås i folkmun blev Lusasken.
Än i dag finns sparbössan kvar, se ovan, men numera skänker man innehållet till Sjöräddningen.

Vi skall stanna till en stund i Kristinehamn och bekanta oss med ett ett par andra sevärdheter i staden, som för övrigt i dagarna fått tillbaka sitt regemente, som varit nerlagt flera år.



CHRISTINE AF BRO
Detta fartyg är av bojortstyp som har Kristinehamn som hemmahamn. Fartyget är avbildat i Kristinehamns stadsvapen.
Inga bojortar fanns tidigare kvar i Sverige varför den nuvarande bojorten i Kristinehamn är unik. Sjösättningen skedde den 4 maj 2002. Den 18 juni 2005 ägde jungfrufärden rum och därefter har "bojorten" gått enligt turlista och gör årligen mellan 80 och 100 turer. En del av dessa är charterkryssningar.
Christine af Bro väger 130 ton, är 29,5 meter lång (inklusive bogspröt) och har certifikat för 55 passagerare. Under 2006-2008 har riggen modifierats samt inredningen anpassats för att bättre spegla ett rustikt fartyg från 1600-talet. Vidare har fartyget 17 kojer för de gäster som önskar övernattning.


PICASSOSKULPTUREN
Många tillfälligheter gjorde att den här skulpturen hamnade just i Kristinehamn.
Kristinehamnskonstnären Bengt Olson sammanträffade av en slump med den norske konstnären Carl Nesjar i Paris, han arbetade åt Picasso. Picasso hade just färdigställt några monumentala verk, men de blev så dyra så man hittade inga köpare. Nesjar berättade att Picasso bestämt sig för att skänka bort ett av dessa. Bengt Olson bad att få ta med sig en modell till Sverige och nu blev det snabba ryck. Kvinnohuvud hette skulpturen. Det skulle kosta 150 000 att få den 15 meter höga skulpturen på plats och New York hade också visat intresse av att få skulpturen. Men stadsfullmäktige i Kristinehamn snabbinkallades två dagar före julafton. Ordförande Göte Berg frågade: "Om det nu är så att Picasso väljer Kristinehamn före New York, vem vill då säga nej?" Ingen var emot och Göte Berg drämmer klubban i bordet. Nu står skulpturen där!



Underlag: Kristinehamnsbladet och Wikipedia








































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar