söndag 12 februari 2023

PUTINS SISTA STRID?


 KAPPLÖPNINGEN I UKRAINA
Ryssland uppges förbereda sig för en omfattande offensiv, menar Ukrainas president Zelenskyj. Samtidigt väntar Ukraina på flera tunga vapenleveranser från väst.
-Det är en kapplöpning  från båda sidor, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi(ovan).

Allt fler rapporter  antyder att en rysk offensiv kan ske den kommande tiden. Ukrainas president har vid flera tillfällen varnat för att de ryska trupperna gör sig redo för en större off6ensiv, efter en lång tid av statiska fronter.
 - Varje dag ser vi att de  skickar in mer trupper eller ökar antalet Wagneriter (legosoldater från Wagnergruppen), säger Zelenskyj enligt Reuters.
Ryssland vill verkligen ha sin stora hämnd.

Enligt tankesmedjan ISW pekar flera källor i väst på att en rysk offensiv kan komma att inledas. Uppgifterna har fått Zelenskyj att vädja om snabbare vapenleveranser.
 - Ryssland vill att kriget drar ut på tiden för att trötta ut våra styrkor, så vi måste göra tiden till vårt vapen. Allt  måste gå snabbare, få snabbare leveranser och öppna upp nya vapenalternativ för Ukraina.

Joakim Paasikivi säger att en rysk offensiv är möjlig och att ambitionen säkert finns där men han vill också betona att många uppgifter är osäkra. -  Det ligger ju i Ukrainas och Zelenskyjs intresse att lyfta upp de här frågorna, och han fortsätter: 
 - Osäkerheterna finns. Man befarade under en period att en invasion var att vänta från Belarus. Det hotet är nu nertonat.
Klart är emellertid att omkring 150 000 soldater tränas i Ryssland för insats i Ukraina och kan anlända under vintern och våren. Ett argument för ryssarna att starta offensiven snarast är de väntade stridsvagnsleveranserna från väst. Det tillskottet kommer att öka Ukrainas stridsförmåga i hög grad. Därför vill ryssarna starta sin offensiven innan de kommer. Men ryska beslutsvägar kan vara tröga. Uppenbarligen skall många beslut om krigföringen först godkännas av Putin själv. (Även i det avseendet påminner han om Hitler).

Zelenskyjs stora uppgift är nu att ingjuta mod och stridsvilja i sin armé. Soldaterna måste känna att de har ett mål att kämpa för. I närtid gäller att hålla ut tills de tunga vapenleveranserna kommer. Då kan styrkeförhållandena i kriget komma att ändras till Ukrainas fördel.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar