fredag 10 februari 2023

ZELENSKYJ TILL EU


 HELA EUROPA ÄR HOTAT AV RYSSLAND
I två känslomässiga tal tackade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för  pengar, vapen och för politiskt stöd, när han på torsdagen besökte EU-ledarna i Bryssel. Han bad samtidigt EU-ledarna att leverera stridsflyg och att öppna förhandlingar om EU-medlemskap.

Den ukrainske presidenten landade i Bryssel strax före 10 på torsdagsmorgonen. Säkerhetspådraget var påtagligt större än under vanliga toppmöten. Många förvånas över att det överhuvudtaget är möjligt för honom att resa ut ur Ukraina. Putin har säkert satt ett mycket högt pris på hans huvud.
Första stoppet för Volodymyr var EU-parlamentet, där han möttes av stående ovationer.
Inför en fullsatt sal tackade Zelenskyj för att EU-parlamentet givit politisk backning till att Ukraina så småningom kan bli EU-medlem.
- Detta har hjälpt oss hålla ut och hålla kursen, sade han.
- Ukraina vill påbörja förhandlingar om medlemskap i år, sade han på en presskonferens senare under dagen.
- Vi måste motivera vår armé, vi behöver något att kämpa för, EU-medlemskap är en av de sakerna.


I rådsbyggnaden, ett par kvarter bort, träffade Zelenskyj de 27  EU-ledarna. Han tackade dem för leveransen av vapen och pengar.

- Hela Europa hotas i dag av Ryssland, från direkta anfall till diffusare hybridkrigföring, sade han.
- Vi har fångat upp underrättelser som visar Rysslands plan att ta över Moldavien och förstöra dess demokrati. Jag varnade omedelbart Moldaviens president Maia Sandu. Vi vet inte om Moskva har gett order om att sätta igång sin plan, sade Zelenskyj.
- Ryska flyganfall eller desinformationsanfall, smutsiga pengar, cyberattacker - Ryssland har en stor verktygslåda. Frågan är om vi hinner försvara oss, om Moskva bestämmer sig för en ny plan. Vi måste garantera självständigheten för Moldavien, Georgien, Baltikum, alla länder som är en del av vår europeiska familj.


Brysselbesöket var det tredje stoppet på Zelenskyjs Europaresa, efter London och Paris. I mötet med Storbritanniens Rishi Sunak, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz har Zelenskyj särskilt bett om leverans av stridsplan.
Storbritannien har nu lovat att utbilda ukrainska stridspiloter. På väg till EU-toppmötet duckade den franske presidenten på frågan om flygplanleveranser.
- Vi är sedan starten redo att hjälpa Ukraina stå emot och vinna. I går kväll hade vi en fördjupad diskussion för att definiera behoven och strategierna, sade Macron.

Efter mötet med EU-ledarna upprepade Zelenskyj att Ukraina behöver stridsflygplan.
- Jag har inte rätt att komma tillbaka hem utan resultat. Alla samtal måste leda till något.

Underlag: Sigrid Melchior, DN:s korrespondent












































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar