onsdag 15 februari 2023

SÄG NEJ TILL VINTER-OS


 IOK har ratat svenska ansökningar åtta gånger. Nu   är kommittén i knipa, ingen vill söka och då tänker de att "svenskarna, som varit så angelägna, nu ger vi dem chansen." 

Sju år i förväg utses olympiska tävlingsplatser. I år ska alltså beslutas om vem som ska arrangera vinterspelen 2030. Normalt brukar ett antal kandidater då stå klara sedan år tillbaka med färdiga koncept.
Nu vill man att Sverige ska inleda en förstudie, därför att någon, Gunilla Lindberg, IOK ledamot, SOK:stab eller Björn Ericsson i RF har smickrats över att IOK, i sin beklämda belägenhet, nu kommer med mössan i hand och vill ha hjälp.

Vi vill inte ha ett OS i Sverige eftersom det är alldeles för stort och omfattande och dyrt och fullkomligt fel i tiden. Vi har annat att tänka på än stora och vidlyftiga internationella arrangemang nu och kommande år, krig i vår  närhet, ingen vet när det tar slut och hur Europa kommer att se ut när det väl är slut. Vi har el-kris och inflation ännu en tid, kriminalitet,  flyktingproblem och klimatförändringarna.

Idrotten skall fortsättningsvis understödjas på alla sätt,  nationellt och internationellt.  Mästerskap som VM och EM genomföras som vanligt i alla sporter , även för handikappade. Sådana tävlingar ligger från arrangörssynpunkt på rimliga nivåer.

VARNINGSKLOCKOR RINGER
Det har blivit allt svårare att få fram kandidater som är villiga att risker de belopp det handlar om. De senaste vinterspelen i Peking kostade 73 miljarder kronor.
Japanska Sapporo, Vancouver och Salt Lake City och flera andra tänkbara nationer och städer har dragit sig ur. Spelen har vuxit och fått ohanterliga proportioner och blivit alldeles för dyra.
IOK borde ta sig en ordentlig funderare på hur vinterspelen ska se ut i framtiden, och om de överhuvudtaget ska vara kvar i ett allt snöfattigare vinterlandskap. I varje fall måste ett flertal "påhittade" grenar tas bort, grenar som saknar allmänintresse, till exempel Bob, Rodel, Puckelpist och alla dessa akrobatiska och spektakulära hoppgrenar. Varför finns Nordisk kombination kvar? Norge vill nog ha grenen kvar för den har gett dem säkra guldmedaljer i långliga tider eftersom de tycks vara de enda utövarna.

Men allvarligare är att tilltron till IOK som en ärlig och pålitlig organisation börjar vackla. Ett flertal ekonomiska oegentligheter har uppdagats liksom flera korruptionsskandaler. Ett exempel är Rysslands vinter-OS i Sotji 2014, som ryssarna skall ha köpt av  IOK för en okänd massa pengar. Dessutom ville Putin att Ryssland till varje pris skulle bli bästa nation.  Fusket florerade och uppdagades också vid ett flertal tillfällen. IOK:s reaktion på allt detta fusk uteblev.
Efter vinter-OS 2014 står Sotji som en spökstad större delen av året och kallas numera "Korruptionens muséum".

FRAMTIDEN FÖR OS
Sommar-OS torde överleva , men i en bantad skepnad, däremot är det mycket tveksamt om vinter-OS har någon framtid. Den offentliga insynen i IOK:s affärer måste förbättras. I dag är den i det närmaste obefintlig.
Från politiskt håll och även från idrottsrörelsen har det framförts tankar på att permanenta OS till ett par platser sommar och vinter. De alternativ som framförts är Aten för sommarspelen och Innsbruck för vinterspelen, om de nu blir kvar.

Underlag: Massmedia














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar