lördag 11 februari 2023

THE MOUSETRAP- RÅTTFÄLLAN


VÄRLDENS ÄLDSTA OCH LÄNGSTA TEATERFÖRESTÄLLNING
 The Mousetrap eller Råttfällan är ett teaterstycke skrivet av Agatha Christie. Pjäsen är ett morddrama, känd för sitt överraskande slut.
Det innehar världsrekord som det teaterstycke som spelats längst sammanhängande tid.
Pjäsen hade premiär på Theatre Royal i Nottingham den 6 oktober 1952 och kom till New Ambassadors Theatre i London den 25 november samma år, där den spelades till och med lördagen den 23 mars 1974. Följande måndag flyttades den till grannteatern St Martin´s Theatre där den går än i dag.
Råttfällan har sedan premiären spelats kontinuerligt i snart 70 år. Den 18 september 2018 passerade den 27 500 föreställningar. På grund av covid-19 avbröts sviten av föreställningar den 16 mars 2020. Teatern återupptog föreställningarna den 17 maj 2021.


                                          St. Martin´s Theatre i London

HISTORIK
Råttfällan var ursprungligen en kort radiopjäs vid namn Three Blind Mice som sändes 30 maj 1947 och byggda på en verklig händelse. Agatha Christie arbetade om sin radiopjäs till en novell med samma namn, men begärde att novellen inte fick publiceras så länge teaterpjäsen spelades. Novellen har ännu inte publicerats i Storbritannien, men gavs ut i USA 1950 och har även publicerats i Sverige (Det Bästas Bokval, 1965).

Teaterpjäsen kunde inte ha namnet Three Blind Mice eftersom en pjäs med det namnet satts upp före andra världskriget. Förslaget att döpa pjäsen till The Mousetrap kom från Agatha Christies svärson Anthony Higgs.
I Shakespeares drama Hamlet svarar prins Hamlet "The Mousetrap" då Claudius frågar efter namnet på den teaterpjäs hovet just har sett.

I spelkontraktet för The Mousetrap står att pjäsen bara får spelas en gång per år utanför Londons West End och inte filmatiseras förrän tidigast sex månader efter att pjäsen slutat spelas i  West End.
Under alla år som stycket spelats har rollinnehavarna fått bytas ut kontinuerligt av åldersskäl. I någon roll medverkar i dag barnbarn till den ursprungliga rollinnehavaren.
Ett par ur bloggredaktionen såg föreställningen någon gång strax efter sekelskiftet och kan garantera att dramats upplösning verkligen är överraskande.

HANDLINGEN
Pjäsen handlar om ett mordfall på en herrgård i södra England, och det hela får ett mycket överraskande slut. Efter pjäsens slut ombeds publiken att inte avslöja mördarens identitet.

Underlag: Wikipedia





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar