lördag 18 februari 2023

SLÄPPER PUTIN KRIM?




 Det finns inget alternativ till en seger över Ryssland, inget annat alternativ än ett Ukraina i EU och Nato, förklarade president Volodymyr Zelenskyj i sitt tal som öppnade säkerhetskonferensen i Munchen.

Att Zelenskyj fick bli inledningstalare i Munchen ligger i linje med att han varit bejublad hedersgäst vid praktiskt taget varje internationellt toppmöte det senaste året.
Det kan tolkas som att Zelenskyj  uppskattas som en stark och karismatisk figur, som aldrig har vacklat i att leda Ukrainas motstånd under 352 dagar av brutalt ryskt anfallskrig.
Det har Zelenskyj utnyttjat på ett drivet sätt , för att stegvis pressa fram mer och mer politiskt, ekonomiskt och militärt stöd från en västvärld där entusiasmen för Ukrainas försvarskrig har varierat.
"David och Goliat" kallades den första programpunkten, där analogin var Bibelns berättelse om hur herdepojken David (Ukraina) dräpte jättekrigaren Goliat (Ryssland) med en sten i en slunga. Här tackade Zelenskyj  för det internationella stödet, inklusive det militära. Den politiska och moraliska uppställningen från väst   kunde han inte klaga på. I salen satt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron, och någonstans i kulisserna fanns USA:s vicepresident Kamala Harris. Men Zelenskyj tillade:
Vi ukrainare har mod så det räcker, men vi har ännu inte fått den slunga som vi kan slå Goliat med.
Han menade alltså att för Ukraina är det livsviktigt att få mer effektiva vapen för att besegra den ryska invasionsarmén. Stridsvagnar och modernt artilleri och stridsflygplan, och det snabbt.


- Putin räknar med att han har tiden på sin sida, och större förmåga än vi att hålla ut. Men jag delar inte den uppfattningen. Ni är alla den fria världens "Davidar", och vi skall besegra tyrannen tillsammans.

På Olaf Scholz lät det som han var ense med Zelenskyj när han förklarade att det är klokt att förbereda sig på ett långt krig, och klokt att låta Putin förstå att väst är redo att stödja Ukraina så länge som det är nödvändigt.
- Putin trodde aldrig att Nato och den övriga världen skulle vara så enad mot hans aggression. Han ska veta att vi inte kommer att sluta stödja Ukraina.
Scholz underströk att stödet till Ukraina samordnas med USA som det exempelvis var med de tyska Leopard2-stridsvagnarna. Han kommenterade dock inte den laddade frågan om stridsflygplan till Ukraina. Inte heller Macron skrädde orden. Han sade att Ryssland inte bara skapar instabilitet i Ukraina och närområdet, utan med hjälp av legoarmén Wagner begår krigsförbrytelser  såväl i Ukraina som i ett antal länder i Afrika.
- Ryssland är en neokolonial makt, och det gör att landet inte lämpar sig för att lösa konflikter i Kaukasus eller på andra håll.


- Våldsanvändning får inte bli normaliserad, sade Macron.
Också Macron betonade att Ukraina måste vinna kriget, och han lovade öka det militära stödet så att Ukraina kan gå till motoffensiv, vinna kriget och på den grundvalen få en fredsuppgörelse. Han menade att det gäller att tvinga Ryssland till förhandlingsbordet.
- Men det handlar inte om dåliga kompromisser utan en hållbar fred, sade Macron.

Men vad är då en "trovärdig fred". Det är den svåra frågan som varken Macron, Scholz eller USA:s president Joe Biden har gett något svar på. För vad kan förena Putins imperiedröm med det ukrainska folkets mål att vara en fri och demokratisk rättsstat.
Putin har inte släppt sina krav på en kontroll över Ukraina, och enligt en färsk mätning anser 93 procent av ukrainarna att det enda acceptabla fredsvillkoret är ett fullständig tillbakadragande av ryska trupper, inklusive från det ockuperade Krim.
Det är främst på den sista punkten som signalerna från Washington inte har varit entydiga. New York Times rapporterade att Bidenadministrationen inte tror att Ukraina
 har tillräcklig militär kraft för att återta Krim.
Enligt USA-medier ska också Vita Husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ha klargjort för Zelenskyj team att det är dags att börja tänka på "realistiska krav och prioriteringar för förhandlingar, vilket innefattar en omprövning av Ukrainas uttalade mål att återta Krim". Det återstår att se hur realistiska Ukrainas krav är.
Ryssland har startat en offensiv i sydöstra Ukraina. Putin vill ha något att visa upp till årsdagen av krigets inledning 24 februari. Han vill ha en framgång men det är inte alls säkert att han får någon.

Underlag: Michael Winiarski, utrikeskorrespondent DN.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar