onsdag 26 april 2023

ARTFICIELL INTELLIGENS - AI


 ENLIGT GOOGLE KOMMER AI-REVOLUTIONEN ATT PÅVERKA VARJE PRODUKT I VARJE FÖRETAG. VÅRA POLITIKER BORDE BÖRJA TALA OM AI OCH DESS KONSEKVENSER.

Det fanns en tid då "bredband åt alla" var ett nytt krav i svensk politik. Det är 25 år sedan. DN har talat med upphovsmannen, tidigare statsministern Carl Bildt, och frågat hur han upplevde att förslaget då mottogs. "En inte obetydlig grupp tyckte att det var en rätt löjlig  idé. Det fanns ju en del som trodde att internet var en fluga, något övergående," säger han. "I dag betraktar vi internet som lika nödvändigt som vatten. Det kanske finns några vita fläckar kvar i Sverige, men det är väl platser som är insnöade av andra skäl."
DN frågar hur han ser på den pågående AI-revolutionen. Han var före de andra ledarna när internet bröt igenom.

Det är fortfarande få svenska politiker som diskuterar vad som pågår, trots att konsekvenserna för våra samhällen är genomgripande.
Systemet Chat GPT kan plöja igenom enorma mängder text och blixtsnabbt göra träffsäkra sammanfattningar.
Det finns exempel där verktyget skriver dikter om en statssekreterare som ägnat sig åt olaga ålfiske eller förklarar varför det tar tid att bygga ett kärnkraftverk. Systemet klarar av att författa pedagogiskt material inom skolans samtliga ämnen, ta fram utkast till mängder av avtal, skriva programmeringskod och föreslå intervjufrågor - för att ge några exempel.
Inget av detta är perfekt, datafelen och påhitten är fortfarande många. Men nivån är redan chockerande hög.
Verktyget besitter ingen egen kunskap. Ändå lyckas det med hjälp av gigantiska språk - och sannolikhetsmodeller spotta ur sig mer information än vad någon människa är förmögen till på egen hand.
I USA talas det just nu mest om två saker, Kina och AI. Och dessa två frågor binds dessutom samman i den större geopolitiska rivaliteten mellan Washington och Peking.
Det är begripligt. Ju mer man ser vad Chat GPT och liknande tjänster kan åstadkomma, desto tydligare blir det hur vi alla kommer att påverkas.



Det handlar om en förändring för samhället i nivå med när internet slog igenom eller när den smarta mobiltelefonen såg dagens ljus. Och vi kan utgå ifrån att modellerna för generativ AI, varav Chat GPT bara är en, kommer att bli billigare, mer kraftfulla och spridda över världen 2023. Svallvågorna över arbetsmarknaden kommer att kännas i yrke efter yrke. Man skulle kunna ge exempel på jobb som påverkas, och räkna upp författare, revisorer, arkitekter - och ironiskt nog även mjukvaruingenjörer. Man hade även kunnat nämna läkare, advokater och reklamproducenter. Praktiskt taget alla tjänstemannajobb kan förändras.
Det betyder inte nödvändigtvis att alla yrken försvinner eller ersätts av maskiner. Men deras innehåll kommer att stöpas om och utföras i samspel med AI.

Ett skäl till att svenska politiker ännu inte talar om denna förändring, och vad den kräver av oss som samhälle och medborgare, är att den är så stor och svårgreppbar. Vi vet inte vart den leder.
Det vi vet är att möjligheterna är fantastiska, samtidigt som riskerna oroar.
Det faktum att så många techprofiler varnar för förändringens hastighet, och att de förmedlar en känsla av att ha tappat kontrollen över utvecklingen, säger mycket om vad som står på spel. Marknaden får inte styra utvecklingen. Vi kan skapa kontroll. Det har vi gjort inom kärntekniken. Om vi vill att AI skall tjäna mänskligheten krävs globala regleringar, och politiska ledare måste ta sig an frågorna.

Hur mycket oroar sig Carl Bildt? "Jag behåller min grundläggande teknikoptimism", säger han. "Det som bekymrar amerikanerna mest är Kina, om de skulle komma ikapp USA. Jag blir mer fascinerad än skrämd av utvecklingen", säger han.

Putin har sagt att makten över AI kan innebära makten över världen. Men det är demokratiernas fria utbyte och öppenhet som lägger grunden för  innovationskraften. Men det kan också vara demokratiernas lättsinne som utlöser dessa systems inneboende sprängkraft.
Tekniken i sig är varken ond eller god. Men den har potentialen att åstadkomma enorma framsteg - och ohyggliga skador.

Underlag: Peter Wolodarski, chefredaktör DN.





































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar