fredag 7 april 2023

RYSKA FÖRLUSTER I UKRAINA


 RYSKA SOLDATER DÖR AV ALKOHOL OCH KYLA
Upp till 200 000 ryska soldater uppges ha skadats eller dött i Ukraina. Majoriteten av dem har dött i strid, men en betydande del av dem har dött i ryska läger, uppger det brittiska försvarsdepartementet på söndagen.
Exakt hur många som har dött eller skadats under kriget i Ukraina är inte säkert, men i början av februari publicerade New York Times uppgifter från amerikanska befattningshavare. Då sades att USA uppskattade de ryska förlusterna till knappt 200 000 man.
Nu ställer sig även det brittiska försvarsdepartementet bakom siffran. I sin senaste uppdatering av underrättelseinformation skriver man att även om majoriteten av de ryska skadorna och dödsfallen uppstått under strid har en betydande andel dött av andra skäl. Bland annat uppges alkoholkonsumtion, brott och olyckor ligga bakom flera dödsfall.
En annan anledning till skadorna är att ryssarna uppges ha svårt att hålla sig varma i kylan och i rapporterna skriver britterna att flera ryska soldater antas ha drabbats av hypotermi, kraftig nedkylning. Även trafikolyckor och dålig vapenhantering tros ha dödat och skadat många soldater.
Den brittiska rapporten baseras delvis på uppgifter som publicerades av den ryska Telegramkanalen VCHK-OGPU tidigare i veckan. Där berättas bland annat om hur en rysk soldat bröt benet när han misshandlades av tre kamrater efter att han anmält dem till befälet efter att trion druckit alkohol.
På Telegramkanalen beskrivs händelsen som en av "ett mycket högt antal" där skador och dödsfall går att koppla till berusning. Det brittiska försvarsdepartementet skriver i sin rapport att tung alkoholkonsumtion i det tysta ses som en accepterad del av det militära livet även i stridssituationer. En sådan beskrivs på Telegramkanalen, där det berättas om en kraftigt berusad rysk soldat som av misstag sköt ihjäl en annan rysk soldat.
Rapporten kommer i samband med att pressen på den ryska militärledningen ökar.
Den ryske befälhavaren Valerij Gerasimov, som tog över rollen som ansvarig för kriget i Ukraina från januari, kan snart lämna sin post, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW. Anledningen uppges vara att han misslyckats med målet för den ryska vinteroffensiven - att ta full kontroll över Donetsk och Luhansk före slutet av mars.

Underlag: Anders Westerberg DN




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar