fredag 21 april 2023

FOX OCH TRUMP FÖRLORAR


 ETT DIREKTSÄNT NEDERLAG FÖR FOX NEWS OCH TRUMPS LÖGNER

Det blev en stor nyhet i alla amerikanska tv-kanaler. Utom en: Fox News, huvudrollsinnehavaren själv. Där gömdes dramat undan långt bakom dagens viktigheter, som en rättelse i förbigående, en ovidkommande bagatell.

Förlikningen strax innan rättegången skulle börja, handlar om den kanske enskilt största summan i ett förtalsmål  i USA. Resultatet är en hejdundrande seger för teknikföretaget Dominion, och ett lika stort nederlag för lögnen som "journalistisk" metod. Fox går med på  att betala motsvarande 8 miljarder kronor till Dominion, som tillhandahöll de röstningsmaskiner expresidenten Donald Trump hävdade var manipulerade i valet 2020. Påståendet var ett rent påhitt. Fox, och särskilt pratshowvärdar som Tucker Carlson och Sean Hannity, rapporterade det ivrigt vidare.


Problemet var att cheferna och andra storfräsare på Fox visste att Trump ljög. Det skrev de i mejl och sms till varandra, meddelanden som Dominion tvingade fram i ljuset. Vittnesförhören i domstolen hade kunnat bli en enda lång pina, där tv-bolagets företrädare tvingats förklara varför de gett sina tittare vad de ville ha i stället för sanningen.

Det är långt ifrån säkert att Fox hade förlorat processen om den gått vidare. USA:s författning är extremt angelägen att skydda yttrandefriheten, även för galenpannor och bedragare. Men Fox bedömde uppenbarligen att risken var för stor att juryn inte skulle tro på försäkringarna att lögnerna manglats ut mot bättre vetande. Och det hade blivit ganska dålig reklam. För reklam är vad det i grunden handlar om, alltså annonsintäkter. Tucker Carlson må ha "hatat" Trump passionerat, men här gällde det att ge tittarna vad de ville ha. Och de var övertygade att Trump vunnit 2020, för det hade han sagt själv. Den som sa emot, den som påpekade att det inte fanns några som helst bevis för valfusk, skulle för evigt förvisas till helvetet eller någon annan liberal bastion. Miljarderna framför medieetiken, alltså. Nu förlorar Fox en hel del pengar, men har ju tjänat mer på sina lögner. Hittills. Fler stämningar kan komma.

Vad händer sedan? För troende Trumpfanatiker, sannolikt ingenting, de lever i sin egen värld. För Fox, tja, kundbasen blir densamma och därmed dess förväntningar på budskapet. Men det kommer att bli väldigt svårt att fortsätta och driva att Republikanerna blev bestulna på valet 2020.

Konspirationsteoretiker anar säkert en  ny konspiration. Förlikningen lär snart vara gårdagens nyheter hos Fox och dess publik. Frågan är väl om den ens har hänt.

Underlag: Toröredaktionen och Gunnar Jonsson, ledarskribent SvD.



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar