torsdag 20 april 2023

VÅR INDISKA FRAMTID NÄRMAR SIG



 Indien håller på att erövra världen, och det syns i statistiken. Som det framgick av blogg 10 april 2023, förväntas landet i april i år passera Kina som världens mest folkrika land, med omkring 1,4 miljarder invånare. I USA är numera indier den näst största invandrargruppen, efter mexikaner.
Drygt 4,6  miljoner av USA:s invånare har indisk härkomst, enligt Pew Research Center.
Indierna är förstås ingen homogen folkgrupp, men de indier som bor i USA är jämförelsevis framgångsrika. 70 procent har minst treårig högre utbildning, jämfört med 28 procent av USA:s hela vuxna befolkning. Amerikaner med indiskt påbrå har i snitt mer än dubbelt så hög hushållsinkomst som vita amerikaner. Faktum är att ingen annan etnisk grupp i USA kommer ens i närheten av indiernas höga inkomstnivåer.


I Storbritannien är premiärminister Rishi Sunak en av 1,4 miljoner britter med indiska rötter. Sunak är hindu och svors in i det brittiska underhuset på Bhagavadgita i stället för på Bibeln. Han är också en av landets rikaste invånare. Även i Storbritannien är indierna en framgångsrik etnisk grupp.

Sedan några år är personer födda i Indien till och med den största gruppen bland utrikes födda som invandrar till Sverige. 2022 invandrade 8009 indier till vårt land, nästan alla för att arbeta eller studera. De indiska invandrarna till Sverige söker sig i allmänhet till Stockholmsregionen eller Skåne och bortåt hälften arbetar som it-ingenjörer.
De problem kopplade till invandring som genomsyrar den politiska debatten gäller nästan inte alls för invandrare som kommer från Indien. Dessa är som regel högutbildade och lockas hit av företag som vill anställa dem. Andelen som lever på bidrag är nästan obefintlig.

Att indier lyckas väl utanför Indien beror inte på att de lättare än andra smälter in i de samhällen dit de flyttar. Amerikansk statistik visar att de mer än många andra etniska grupper håller sig för sig själva och gifter sig inom gruppen. Deras framgångar handlar snarare om rätt utbildning, hårt arbete och att de kan tala engelska.


Liksom andra invandrare tar de med sig sin kultur, sin tro och sina värderingar. Rishi Sunak fick i sin valkampanj oväntat stöd av lokala hindunationalister i Storbritannien.
I Kalifornien diskuteras nu ett lagförslag som innebär att diskriminering grundat på kast ska förbjudas. För att bara nämna några tecken i tiden.
I Sverige behöver vi öka invandringen från Indien, om företagen ska kunna rekrytera  nödvändig it-kompetens. Regler som försvårar invandring för denna grupp kan komma att straffa sig ekonomiskt.
Med fler indier i Sverige kommer de indiska inslagen i vårt samhälle att öka. Här måste vi göra ett politiskt vägval - prioriterar vi kulturell homogenitet eller ekonomisk utveckling? Frågan är svårare än vad den först låter: Synen på jämställdhet och hierarkier är väldigt annorlunda i Indien jämfört med Sverige. Hindutva - ideologin är knappast någon frihetslära.

Den som bor i vårt land måste förstås anpassa sig till det svenska samhället. Men all utomeuropeisk invandring kan inte väljas bort och lite Ganesh-firande kan ett fritt samhälle tåla.


Underlag: Toröredaktionen och Jonas  Hellman, tidigare bosatt i Indien.




















 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar