lördag 8 april 2023

KORRUPTION I USA:S HD

HD-DOMARE ANKLAGAS FÖR ATT TA MUTOR
Clarence Thomas är den andre afroamerikanen som varit ledamot av HD. Han utnämndes av George W Bush 1991.
Det har visat sig att Clarence Thomas, nu 74 år och den äldste domaren i USA:s högsta domstol, har tagit emot flera dyrbara gåvor från konservativa miljardärer, avslöjar nyhetssajten Pro Publica. Skandalen kan förvärra den rådande förtroendekrisen för domstolen.

Enligt nyhetssajten Pro Publica har den 74-årige HD-domaren Clarence Thomas tagit emot flera mutresor och dyra gåvor från Harlan Crow, en fastighetsmodul från Texas som tidigare donerat miljontals dollar till Republikanerna och konservativa ändamål. Thomas ska också ha fått en bronsskulptur av Crow, som värderats till närmare 70 000 kronor.

 Thomas ska även ha flugits på Crows privata jetflyg till den mytomspunna konferensen Bohemian Grove i Kalifornien, där ledare från politik och näringsliv regelbundet samlas.

Domare måste redovisa alla gåvor värda  mer än 415 dollar. Thomas ska också ha fått exklusiva cigarrer från den högerradikala radiovärden Rush Limhaugh och en antik bibel värd nästan 200 000 kronor, enligt Pro Publica.

Avslöjandet kommer till följd av en rad reformer av redovisningskraven för federala domare, som Joe Bidens administration genomfört i ett försök att genomföra ökad transparens för domstolarna. USA:s högsta domstol har i dag rekordlågt förtroende, med bara 4 av 10 amerikaner som säger att de litar på domstolens juridiska oberoende.

Thomas har under det senaste året varit i blåsväder efter avslöjandet att hans fru Ginni Thomas, en inflytelserik konservativ aktivist och Trumpanhängare, hade en nyckelroll i planeringen av stormningen av Kapitolium.

Clarence Thomas har numera etablerat sig som den mest konservative domaren i HD.

Underlag: Martin Gelin DN




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar