söndag 26 maj 2024

DET VI KAN PÅVERKA

Den amerikanske prästen Reinhold Niebuhr skrev 1926 den så kallade sinnesrobönen. Den förkortade versionen av bönen på svenska lyder: "Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan  och förstånd att inse skillnaden".
Det är en god levnadsregel både i det lilla som i det stora. Ett förhållningssätt för att inte tappa mod och  förstånd, vilket vi behöver gott om nu.

För det blev varken lugnare i Sverige eller världen 2023. Tvärtom. Och det finns dessvärre inget  som talar för att 2024 blir bättre. Konflikter och oroshärdar finns runt om i världen; bara under julhelgen har USA som svar på en drönarattack mot den amerikanska flygbasen Erbil , genomfört luftangrepp
i Irak mot byggnader som sägs användas av Iran-kopplade shiamuslimska Hizbollah krigare.
USA har också skjutit ner drönare över Röda havet, som lär vara avfyrade från Iran-understödda Huthirebeller.
Den amerikanske forskaren och författaren Robert Kagan konstaterade redan för 20 år sedan att alla problem som inte löses i världen, förr eller senare blir USA´s  problem. Att denna utsaga står sig bekräftas av att den amerikanska opinionen om stödet till Israel tillmäts stor betydelse inför det amerikanska presidentvalet.
Detsamma gäller USA`s stöd till Ukraina. I båda fallen utgör det amerikanska agerandet ett upprätthållande av västvärldens säkerhetsordning. Hur denna påverkas av om Donald Trump blir näste amerikanske president, enligt spelbolagen har han nu bättre odds än Joe Biden - är en kvalfylld spekulation.

I Sverige har gängkriminaliteten och segregationen kopplat ett starkt grepp, och det finns många indikationer på att den förra också infiltrerar institutioner och myndigheter. Även om politiker nu jobbar hårt för att bromsa utvecklingen och hitta bättre vägar framåt kommer det att ta lång tid innan vi befinner oss i ett läge som kommer att kännas godtagbart och för flertalet att kalla normalt. 

 Det finns heller inga garantier för att vi når dit vi vill, vilket vi behöver vara ärliga med. Lika lite som det finns någon lagbundenhet för en negativ utveckling finns heller ingen försäkran åt andra hållet. Det är vi som kommer att avgöra hur det går. Och det gäller att vi har förstånd att skilja mellan vad som inte kan påverkas, och vad som ligger i våra händer.
 Det står i vår  makt att bistå Ukraina, ekonomiskt och militärt. Det är också vårt ansvar att prioritera och stärka vår försvarsförmåga för att inte skapa säkerhetspolitisk osäkerhet i vårt närområde. Vi kan stå upp för Israels rätt till självförsvar mot terrorism, samtidigt som vi praktiserar det fria samtalets rätt till debatt om olika regimers vägval. Och möjligheterna till ett fritt judiskt
liv i Sverige är vårt ansvar. Och det är vi som äger frågan, om vilka rättigheter, skyldigheter och möjligheter individer som bor i Sverige ska ha. Vilken hjälp kan stat och kommun erbjud när det krävs. Detta är viktiga saker. 
Att vi faktiskt kan påverka mycket av detta är ingen dålig utgångspunkt för 2024.

Synpunkter från: Tove Lifvendahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar