onsdag 29 maj 2024

EBBA PÅ KRIGSSTIGEN -- IGEN




Ebba Busch har talat ut i DN: Muslimerna i EU måste anpassa sig till europeisk kultur, annars ska de återvända till sina hemländer. -- De som inte är beredda att anpassa sin tillämpning av islam hör inte hemma i Europa eller Sverige, säger hon till DN.

Ebba Busch har drabbats av valfeber. Med sitt utspel om muslimer i Europa hoppas KD-ledaren att få valdebatten att lämna SD och trollkontonas värld och i stället handla om Kristdemokraterna.

Fyraprocentspärren stirrar Ebba Busch i vitögat. Med mindre än två veckor kvar till valdagen brottas Kristdemokraterna med lågt väljarstöd Partiet ser enligt opinionsmätningarna ut att halveras jämfört med EU-valet 2019. Med raset krymper också förväntningarna. KD:s siffror har sjunkit så lågt att partiet nu skulle se det som en framgång att alls klamra sig fast i EU-parlamentet.

I det läget tar Ebba Busch till ett knep hon prövat förr: Ett spetsigt uttalande som balanserar på debattens yttersta kant. Kristdemokraterna har en svårslagen förmåga att göra andra till rekvisita i sina eviga dramer. 
Uttalandet i DN-intervjun är det mest kontroversiella från KD-ledaren sen hon ifrågasatte varför polisen inte sköt skarpt mot människor som deltog i våldsamma protester mot koranbränningar våren 2022. Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare, frågade sig Ebba Busch efter de omtumlande kravallerna.



Efter det blev KD-ledaren det allmänna samtalsämnet en vecka. Återstår att se hur länge det varar den här gången. Högerväljare gillar inte sällan Ebbas sturska stil. De applåderar henne, de försvarar henne i debatten men röstar sedan på andra högerpartier.

Trots all uppmärksamhet går det tungt för KD och för Ebba Busch. Därför handlar EU-valet ytterst om Ebba Busch framtid som partiledare. Faller KD ur EU-parlamentet kan också Busch falla.
Nu demonstrerar Busch att det inte bara handlar om att bejaka mjuka värderingar om barn och äldre utan också om att utesluta andra värderingar än de egna. Med ett särskilt pekfinger mot Islam.
Ebba Busch uttalanden reser frågan om Kristdemokraterna vill inskränka religionsfriheten. Eller om det bara handlar om överord i en valrörelse med syfte att vinna över SD-väljare till KD.

Underlag: Tomas Ramberg, politisk kommentator DN.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar