DET ÄR INTE FÖR SENT MED VACCIN.
Förra året rapporterades rekordmånga fall ned TBE-- och den kalla vintern behöver inte vara ett hinder för fästingarnas framfart.
När dagstemperaturen når fem plusgrader vaknar fästingarna till liv. Och den kalla vintern behöver inte innebära ett hinder---Det är inte så att en kall vinter leder till färre fästingar, de gömmer sig bara under snön, säger Patrick Dinnétz, lektor i biologi vid Södertörns högskola, som forskar på fästingar och fästingspridda sjukdomar.
Fästingsäsongen brukar räknas från mars till november. Fallen av fästingburen hjärninflammation, TBE, är som högst under högsommaren. --Det är aldrig dumt att börja vaccinera sig, även om man inte får ett fullgott skydd för denna säsong får man det för kommande, säger Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Grundvaccinationen består av tre doser för dem som är under 50 år och immunfriska. För dem över 50 år eller med nedsatt immunförsvar behövs fyra doser och därefter en påfyllnadsdos efter tre år och sedan vart femte år. Den som tagit någon av doserna i grundvaccinationen och glömt hur många, kan kontakta mottagningen där man vaccinerade sig för att få svar, tipsar Lindgren. ---Om man inte är färdig med grundvaccinationen, om man till exempel har tagit två sprutor och det har gått längre tid, kan den som är immunfrisk och under 50 fortsätta med den tredje.
TBE kan yttra sig som en hjärn- eller hjärnhinnemusson med hög feber, svår huvudvärk, nackstyvhet och förlamningssymtom. De flesta som insjuknar blir helt återställda. Dödsfall förekommer men är sällsynta.
Fakta: Hanna Rasmusson / TT
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar