lördag 21 november 2020

ANDJAKTEN



 En andjakt som slutade i tragik och elände, ungefär så kan man kanske beskriva den händelse, som skall ha utspelats i norra Värmland för en tid sedan enligt lokalpressens referat. Platsen är en liten sjö långt ute i skogen dit änderna brukar komma då och då även efter det att isarna lagt sig. Andjakt är tillåten i Värmland 21 augusti till 30 november.
Personen det handlar om, vi vill ogärna uppge hans namn, hade just köpt en bättre begagnad svart jeep, en Grand Cherokee för ganska mycket pengar. En söndag förmiddag tog han med sig en kompis ut för att provköra jeepen och samtidigt passa på att jaga änder någon timme, det var en av hans favoritsysslor. Med i bilen var hans hund, en svart labrador. För säkerhets skull tog han med sig en dynamitgubbe som han sparat after ett arbete på tomten och i gubben har han en 50-sekunders stubintråd. Han vet att sjön är frusen men det brukar gå att slå upp en vak med en yxa, stor nog för att locka dit änderna.

Men om det behövdes tänkte han använda dynamitgubben. Sjön ligger långt  från bebodda trakter så det kommer knappast att höras dit.
De kör ut på den blankfrusna sjön. Isen är ganska tjock. De går ut för att försöka slå upp ett hål, men isen var för tjock. De går bort till bilen och tar fram dynamitgubben. Han tänder stubinen och kastar gubben så långt han förmår ut på isen. Men kommer ni ihåg att hunden var med? En vältränad och snabb labrador far iväg med vindens hastighet efter det som husse kastat. När han och kompisen fattar vad som håller på att ske skriker de förskräckta och viftar med armarna när hunden stolt vänder och börjar springa mot dem med det livsfarliga bytet i munnen.


Han avlossade flera skott mot hunden för att stoppa den eller avleda den, men misslyckades. Den nu förskräckta labradoren tar skydd när bara sekunder är kvar av stubinen.
Och var tar hunden skydd? Jo, på det enda gömställe som fanns ute på isen - under jeepen.
Och så BOOM! Framför ögonen på hund- och jeepägaren sjunker det som är kvar av hans jeep och hans älskade labrador för evigt ner i sjön genom den bortsprängda isen.

Underlag: Berättat för redaktionen av Claes Nordenskiöld




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar