måndag 9 november 2020

VALDRAMAT I VITA HUSET



 Donald Trumps glädje under rösträkningen förbyttes snabbt i chock och panik när Fox News bedömde att Joe Biden hade vunnit i Arizona. Under de följande timmarna försökte presidentens medarbetare febrilt få tv-kanalen ta tillbaka beslutet - det berättar Maggie Haberman, reporter på New York Times.

In i det sista har USA:s sittande president Donald Trump vägrat att erkänna sig besegrad i tisdagens val. Ännu på söndagen har han inte ringt det traditionsenliga samtalet till segraren Joe Biden, och han har samtidigt hållit sig undan alla publika framträdanden. Anledningen har varit chock, förtvivlan och panik efter valresultatet som var en stor besvikelse för Donald Trump. Det framgår i podcasten "The Daily" där New York Times reporter Maggie Haberman berättar om förhoppningarna som gick i kras i samband med att resultaten presenterades i de olika delstaterna. På kvällen på valdagen befann sig Trump i bostaden i Vita huset och tittade på tv-rapporteringen tillsammans med familjen och ett mycket litet antal rådgivare som kom och gick, säger Maggie 


Haberman. Stämningen var på topp. De resultat som rapporterades bjöd till en början inte på några överraskningar. Tvärtom, när resultaten kom in från Florida, som betraktas som en särskilt viktig delstat genom de många elektorsrösterna som vinnaren får - detta sågs av Donald Trump som en vinst. Till en början var de mycket exalterade eftersom den första delstaten som blev avgjord var Florida. Dessutom hade han fått rapporter om att Biden skulle vinna Florida stort. Trump är mycket vidskeplig. Att vinna Florida påminde honom om hans valvinst 2016 då hans Florida-vinst var avgörande. Så han och hans medhjälpare kände att detta kommer att bli en upprepning av den natten, beskriver Maggie Haberman. Hon säger vidare att Donald Trump såg vinsten som ett ytterligare tecken på vad han menar är en konspiration emot honom: att medier och det politiska etablisemanget skulle vara emot honom och på olika sätt få honom att framstå i sämre dager i exempelvis tv-sändningar.


Men sen kom chocken. Fox News - som under Donald Trumps tid som president ofta har haft en mjuk linje mot presidenten även när denne gått ut med uppenbara lögner - utropade plötsligt utmanaren och demokraten Joe Biden som vinnare i delstaten Arizona, som också har bedömts som närmast avgörande i årets  val. Då rasade allt. Känslan av begeistring och glädje blev fullständigt punkterad, säger Maggie Haberman med hänvisning till personer runt Trump. Men presidentens stab satte genast igång att försöka häva situationen och försökte använda sina kontakter på den annars tillmötesgående tv-kanalen, som ägs av den exentriske miljardären Rupert Murdoch. De försökte desperat kontakta honom för att få dem att ta tillbaka bedömningen, Jared Kushmer, presidentens rådgivare och svärson. ringde Rupert Murdoch. Men det ledde ingenvart. Några timmar senare gjorde Associated Press samma bedömning.



På lördagen spelade Trump golf. Senare kommer beskedet från flera ledande mediehus, Joe Biden hade också vunnit Pennsylvania och därmed presidentvalet. Men Donald Trump har valt att inte erkänna sig besegrad. Han påstår nu igen på olika sätt att valet var riggat.

Du skulle bli förvånad över hur många det var i Vita huset och i Trumps medarbetarskara som tog det som självklart att Trump skulle vinna. Många är nu djupt chockade, slutar Maggie Haberman.

Underlag: Adam Svensson, DN



  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar