fredag 6 november 2020

DEMOKRATI m/TRUMP


 DET ALLVARLIGA ÄR ATT TRUMP FÖRSÖKER MISSTÄNKLIGGÖRA ALLTIHOP: RÖSTNINGEN, RÄKNINGEN OCH HELA VALET, FÖR DET SÅG NÄMLIGEN GANSKA MÖRKT UT FÖR HONOM LÄNGE.

Rösträkningen i USA drar ut på tiden, och det är inget konstigt med det eftersom så många har poströstat. Skandalöst är det emellertid hur Donald Trump vägrar att visa respekt för processen. Själv utropade han sig själv som segrare när räkningen bara börjat och hans medarbetare har följt efter och utropat republikansk seger i flera jämna delstater utan att alla röster är räknade. " Stop the count" twittrar Trump när demokraterna är på väg att vinna någonstans, och tillägger att han skall tala med Högsta Domstolen om den saken. Det vi ser i Vita huset är ett haveri, en attack mot allt vad demokratiska ideal heter.

Trumpanhängare har försökt störa rösträkningen. Klagomål flödar mot hur valförrättare sköter sitt jobb. Rykten och konspirationsteorier om oegentligheter sprids. Begäran om omräkning av rösterna krävs för stater där Joe Biden segrat. Men för detta finns det klara regler som inte ens Trump kan rubba på. Det allvarligaste är att Trump & Co försöker misstänkliggöra alltihop: röstningen, räkningen och hela valet. Endast fusk skulle kunna besegra honom. I första hand är budskapet till för att bereda väg för diverse juridiska processer, men skall också visa hur skumma krafter berövar den rättmätige segraren hans tron.



Presidentens egen advokat Rudi Giulianti (ovan) påstår att Joe Biden minsann kan ha röstat 50 gånger, eller 5000, i Pennsylvania trots att han inte ens är skriven i delstaten. Och att alla de där poströsterna lika väl kan ha kommit från planeten Mars. Giulianti är samma hedersknyffel som ägnade två år till att leta efter smuts att kasta på Joe Biden. Fynden var trams men Trump försökte ändå tvinga sin justitieminister att väcka ett korruptionsåtal mot Demokraternas ledare.

Hyckleriet är gränslöst. Republikanerna har i mängder av delstater genom åren trumfat igenom regler som hindrar medborgare från att rösta. Udden riktas alltid mot svarta, unga och fattiga, som kan misstänkas rösta på demokraterna. Den här gången har Trumps parti på flera ställen motsatt sig att poströster över huvud taget får hanteras och sorteras före själva valdagen. Att de  sedan har mage att klaga på att räkningen går för långsamt - ja, till och med borde stoppas - är skamligt.


Donald Trump har ryat om massivt valfusk länge, utan att någonsin ha presenterat några belägg. Det decentraliserade systemet är svårt att manipulera. Faktum är att miljoner och åter miljoner amerikaner har deltagit i en väldig demokratisk manifestation. Politikernas uppgift är inte att tysta ner  dem. Fria val är en grundsten i en demokrati och det bygger på att all som vill och uppfyller vissa villkor kan vara med och rösta. Ett antal ledande republikaner har tagit avstånd från Trumps attacker mot rösträkningen. Men långt ifrån alla, de flesta hukar sig.

Ingen gillar att förlora. Men den som påstår sig ha vunnit utan att alla röster ha räknats är bara rädd. Det är praktiskt för diktatorer att kunna bestämma valresultaten på förhand. Så går det till i många länder, till exempel i Ryssland. Men det är ingen demokrati. Att USA:s president befinner sig i samma sällskap är en djup tragedi.

Underlag: DN ledarsida, 6 november 2020













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar