onsdag 18 november 2020

LETTLANDS NATIONALDAG 18 NOV


 18 november firas nationaldagen i Lettland till minne av landets självständighet. Den dagen brukar det lettiska folket tända levande ljus i sina fönster till minne av alla de hjältar som stupat i kampen för självständigheten.

Under lång tid styrdes Lettland, i likhet med grannländerna Estland och Litauen, av främmande regimer. I mer än tusen år hade i turordning tyskar, polacker, svenskar och slutligen ryssar makten i området, som först på 1800-talet började kallas Lettland.


(Lettlands statsvapen ovan). Den 18 november 1918 utropade sig Lettland oberoende från Ryssland. Riga blev då huvudstad i det självständiga Lettland. I juli 1940 ockuperade sovjetarmén Riga och hela det baltiska området. Tyskland kommer tillbaka och intar landet 1942, men det återtogs av Sovjet 1944. Efter fredsslutet blev Lettland fritt igen genom segrarmakternas försorg och Sovjetunionens sönderfall. 1991 blev Lettland åter en självständig stat. 1 maj 2004 gick landet med i EU. Medlemskap i Nato fick landet samma år.


Många lettländare flydde landet vid Sovjets återkomst 1944. Många kom då till Sverige, vilket har bidragit till att starka vänskapsband har knutits mellan Lettland och Sverige.

Vi sänder våra allra bästa  välgångönskningar på er stora dag till  alla ni som bor kvar i moderlandet och till alla ni som etablerat er i andra länder, bland annat i Sverige. När epidemin har släppt sitt grepp över Europa kommer vi och hälsar på  er i Riga igen, det är ett som är säkert.

Hälsningar från oss alla i Sherwoodskogen genom

Robin och Marion






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar