måndag 23 november 2020

JÄMMER OCH ELÄNDE


 Ordspråket "En olycka kommer sällan ensam" är en matematisk sanning. Det är mer osannolikt att olyckor skulle inträffa med lagom jämna mellanrum, än att de inträffar samtidigt. Vi kan ta Anna Lallerstedt som exempel. Hon äger restaurangen Gondolen vid Slussen i Stockholm. Hon har samtidigt drabbats av den stora ombyggnaden av Slussen, hyresvärdens renovering av restaurangen och hissen upp och pandemin. Var och en av dessa är nog för att knäcka en restaurang.

I Gamla testamentet finns historien om den olycksdrabbade Job. I judendomen finns historien att läsa i Ketuvim, och den förekommer också i muslimska Koranen. Den religiösa berättelsen utreder om den friske familjefadern trodde på Gud för att Gud tog hand om honom. Och som alla religiösa människor vet, så är en tro som bygger på egenintresse inte äkta. Så för att pröva om Job verkligen trodde på Gud, berövades han sina egendomar, hans tio barn dog och hans kropp blev full av bölder. Kunde Job fortsätta att tro på Gud efter detta?
 I våra dagar kan man känna igen samlingen av olyckor som drabbade Job, men det är svårt att tro på förklaringsmodellen att Gud ställde till med allt detta med flit. Ateister kan ha hittat sin gudsförnekelse av rent vetenskapliga skäl, eller i det faktum att människa i alla tider har fått genomlida så många fruktansvärda prövningar utan att Gud har ingripit. Men vad kristendomen gett oss, troende och icke troende, är moraliska regler för vår levnad genom de tio budorden. Motsvarande regler finns också i övriga världsreligioner. 

Men frågorna inför olyckorna är eviga. Hur håller man kvar hoppet. Eller skall man kapitulera och bara fortsätta att leva vidare utan hopp? Vad är bäst för mänskligheten och vad är bäst för en själv?
När man inte kan fira jul med dem man vill, när läget i världen är eländigt, när läget i vården är bekymmersamt, när man snabbt får bläddra förbi alla dödsannonser i tidningarna för att inte gripas av missmod, vad finns det kvar att hoppas på när man ändå inte kan påverka något?

Hade Job levt i Sverige i dag hade han haft en sjukförsäkring, en arbetslöshetsförsäkring, hans barn hade varit vaccinerade mot de sjukdomar de dog av och själv hade han fått penicillin mot sina bölder. Vi är inte helt utlämnade åt olyckorna längre även om många kommer samtidigt.

Underlag: Augustin Erba








  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar