söndag 8 november 2020

ÄNTLIGEN!


ÄNTLIGEN! Efter fyra års utflykt till Donald Trumps mörka avgrunder har USA gjort ett nytt vägval. Trumps demokratiförakt, flagranta maktmissbruk och virriga utrikespolitik får lämna Vita huset.

Trumps vulgära populism stod mot utmanarens försonande tonläge. Efter en flera dagar lång nagelbitare ser det ut som att Joe Biden har vunnit det amerikanska presidentvalet. Det är en stor framgång för USA och för världen. Bidens seger innebär att supermakten USA är tillbaka på arenan. 

Vid ett bisarrt framträdande i Vita huset natten till fredagen malde han på - helt utan bevis - om ett gigantiskt "valbedrägeri", om hur det demokratiska partiet, medier. opinionsinstitut, teknikjättar och tiotusentals frivilliga valarbetare alla konspirerat mot honom. Hans inställning är en skandalös nedvärdering av demokratin som idé. Steve Bannon, en av Trumps tidigare topprådgivare, visade samtidigt rena grottmentaliteten i sin podcast. (Bannon nedan)


FBI-chefen Christopher Wray och den ledande federala coronaexperten Anthony Fauci borde halshuggas, sa Bannon, och deras huvuden sättas upp på spetsade pålar utanför Vita huset - på grund av illojalitet mot presidenten.

Även om Trump inte vann fick han drygt 69 miljoner röster mot Bidens 74 miljoner, det högsta antalet röster någonsin i landets historia. Stödet för Biden är obestridligt. Det är märkligt att trots Trumps lögner, skandaler, förolämpningar, ifrågasättanden av amerikanska värderingar, den öppna rasismen, att så många har röstat på honom.

Vi får inte tro att allt är över. Många juridiska processer återstår, men som Trump inte har en rimlig chans att vinna. Nu måste USA helt enkelt starta om. Det som hände vid valet 2016 var inte bara en ond dröm, missnöjet var verkligt. Han visade sig vara en charlatan, hans "alternativa fakta" var bara lösa påhitt. Men om grogrunden för hans populism fanns 2016, så har den inte försvunnit.


Inte heller är världen i ordning efter Trump.Han undergrävde USA:s historiska försvarsallianser. Kina har vuxit till ett globalt hot. Joe Biden förstår dock att det är bättre att möta den allt mer aggressiva kommunistdiktaturen i sällskap med vänner.

Det var illa nog när Trump valdes 2016. Efter fyra år vet vi hur illa det blev. Med Joe Biden som president får USA helt andra möjligheter, både på hemmaplan och ute i världen. Utmaningen är svår, motsättningarna inom landet är stora, men bara det faktum att demokratin kommer att fungera är hoppingivande. USA:s väljare har gjort en stor insats för demokratin. Den har fått sina törnar de senaste åren men nu finns det anledning att fira.


Underlag: DN 8 nov 2020                           







 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar