tisdag 24 november 2020

GRÖN TILLVÄXT


 TILLVÄXTEN ÄR NÖDVÄNDIG INTE MINST FÖR MILJÖNS SKULL

Vi måste sluta drömma om grön tillväxt. Det är inget mer än en fantasi eller snarare en religion. Varken möjligt eller önskvärt.  Faktum är att ordet kommer från den kandidat som i dagsläget ligger bäst till för att bli Miljöpartiets nästa språkrör, Rebecka Le Moine. Tankesättet frodas  i Miljöpartiet som maskrosor i dikeskanten. I partiprogrammet kan man läsa att: "Ständig ekonomisk tillväxt i traditionell betydelse är inte möjlig på en planet med begränsade resurser" och "genom nya mått på välfärd och förändrade prioriteringar kan vi bygga en ekonomi som gör sig fri från beroendet av ständig tillväxt". 

Att det föreligger en konflikt mellan tillväxt och klimat är ett konstruerat och vilseledande påstående. Att ekonomin växer är om något en förutsättning för gröna investeringar och innovationer. Tillväxt handlar om att få ut mer av mindre. Att samma mängd resurser, tid och energi ger bättre utfall. Utan tillväxt ingen förbättrad livskvalitet.


Genom tillväxten skapas nämligen nya resurser, som sedan kan läggas på det som medborgarna och de politiker de väljer, anser vara prioriterat, som forskning, utbildning och nya läkemedel. Eller cykelsubventioner om man vill det. På en marknad har allting ett pris. Och när en tillgång har ett pris omgärdas den av genomtänkta och ekonomiskt avvägda beslut.                                                        Den som äger en sjö kommer inte att fiska ut all fisk första året. Det skulle innebära att sjön mister sitt framtida ekonomiska värde. I stället blir det rationellt att fiska en lagom mängd och ta hand om sjön och fiskbeståndet för att få god avkastning under lång tid. Bristen på ägande kan på samma vis förklara allt från vattenbrist till stora utsläpp och nedskräpning.                                                              Det man äger vårdar man. Men det alla äger vårdar ingen, den så kallade "allmänningens tragedi".


Gemensamma resurser tenderar att överexploateras tills de förstörs eftersom det är gratis. Att sätta ett pris på miljön är därför en lösning som förespråkas av allt fler.

Miljöpartiet framhåller ofta att Sverige skall ta på sig ledartröjan. Att vi med gott exempel ska visa vägen framåt för andra länder. Men kommer Kina och Indien någonsin se Sverige som en förebild om vi inte kan kombinera miljöarbetet med ekonomisk tillväxt?

Väl genomtänkt och effektiv klimatpolitik behövs här och nu. Vi har varken råd att offra tid, pengar eller tillväxt på symbolpolitikens altare.

Underlag: Susanna Silverskiöld, SvD, via Torö-redaktionen





   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar