söndag 22 november 2020

GALENSKAPEN


 DET SOM SADES FRÅN TALARSTTOLEN AV RUDI GIULIANTI  OCH ANDRA UR TRUMPS RÄTTSLIGA TEAM VAR SÅ GALET OCH SKRUVAT, ATT DET SKULLE KUNNA HA HÄMTATS FRÅN INTERNETS MEST KNÄPPA HÖRN.

I torsdags höll Trumps advokat Rudi Giulianti en presskonferens tillsammans med presidentens andra juridiska rådgivare. På presskonferensen upplystes världen om att den påstådda konspirationen mot presidenten är mycket mera sofistikerad än så. Länder som Kina och Kuba är givetvis inblandade i valfusket. Ja, "kommunistiska pengar" är involverade, liksom den antifascistiska grupperingen Antifa och den judiske filantropen George Soros. Två presidenter i Venezuela (varav en är död) ingår i mixen, vid sidan om Argentina, åtskilliga amerikanska städer, frivilliga rösträknare, de stora techbolagen, en suspekt server i Tyskland och en tidigare borgmästare i Chicago. "Solklara" bevis på att Joe Biden stulit valet från Donald Trump, som alla tänkande individer märker. Eller som en av Trumps advokater sammanfattade saken: "Vi ska inte bli skrämda...Vi kommer att städa upp den här röran nu. President Trump vann en jordskredsseger. Vi kommer att bevisa det. Och vi kommer att återta Amerikas förenta stater för de människor som röstade för frihet."


Joe Biden vann trots allt 306 elektorsröster mot Donald Trumps 232. Hans marginal i den nationella rösträkningen uppgår till ungefär 6 miljoner, vilket stärker hans demokratiska legitimitet ytterligare. Varför ska man ta dessa sanslösa anklagelser på allvar?

Det riktigt illavarslande är att den totala desinformationen från Trump inte längre begränsar sig till honom. Den beryktade presskonferensen, som var ett frontalangrepp mot hela den demokratiska processen, hölls i republikanernas högkvarter i kongressen. Den var alltså sanktionerad av ett av USA:s två dominerande partier.   Slutsatsen man måste dra är att inte heller republikanerna respekterar demokratins spelregler.


Men det räcker inte med denna potentiellt mycket farliga propaganda, som undergräver tilltron till statsskicket. Strategin är att försöka pressa republikanska företrädare i jämna delstater att trotsa väljarnas demokratiska val och skicka elektorer som stöder Trump. Det är en strategi som saknar  motstycke i den amerikanska historien, för att citera New York Times erfarna reporter David Sanger. Sannolikheten för att den skall lyckas är mycket liten. Men Trump får inte underskattas.

I diktaturer och auktoritära stater kallar vi den här typen av beteenden för vad de är: kuppförsök. Ett försök till statskupp är vad vi bevittnar i  världens mäktigaste nation. Om Trump skulle lyckas, vilka konsekvenser skulle det kunna få? Kommer USA:s krigsmakt stillatigande att åse en sådan utveckling där demokratin riskerar att gå under? Är det risk för ett inbördeskrig?

Underlag: Peter Wolodarski, DN




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar