onsdag 11 november 2020

DIGITALISERINGEN



 Dagens människor tillbringar en stor del av sin vakna tid i olika digitala världar. I synnerhet gäller det våra barn och unga, som kan ägna flera timmar dagligen åt bland annat datorspel av olika slag, på mobilen, spelkonsoller eller på deras egen Pc. Den äldre generationen, som inte är uppvuxen i eller van vid den digitala miljön, blir ändå tvingad in i den, vilket av många kan upplevas som frustrerande. Det krävs av alla medborgare i dag att man har tillgång till en dator och att man hjälpligt kan använda den, eftersom den är en förutsättning för all kommunikation i den digitala världen. Bank- och postärenden måste numera skötas digitalt liksom bokningar av biljetter, resor och köplatser. Den gamla analoga världen lever kvar i ett minskat brevskrivande, numera är det Facebook, e-mail och SMS som gäller, och vid hanteringen av postpaket. Men även detta torde upphöra snart och ersättas av on-line beställning av hemkörning.


Här i Sherwoodskogen fick vi svårigheten med digitaliseringen starkt belyst nyligen. Den operatör som ansvarar för våra data- och Tv-förbindelser hade beslutat att slopa alla analoga system och ersätta dessa med digitala. Detta skapade ett kaos under 14 dagar. Mängder av kopplingsanvisningar sändes ut via SMS och mail och man förväntade sig att användarna runt om i landet skulle kunna klara detta. Det visade sig naturligtvis helt omöjligt. De flesta fick söka hjälp via företagets support-linjer, alla på en gång. Kaoset som uppstod blev totalt. Ett telefonsamtal till denna support-linje kunde oftast lyda så här: "Det är många som ringer, ditt samtal har placerats i kö, du har platssiffra 64(eller något sådant), beräknad väntetid är 40 minuter. Har du möjlighet återkom senare". Den enda man kunde tala med var en inspelad kvinnoröst som krävde att man skulle förklara de problem man hade med ett eller några få ord, vilket naturligtvis var en omöjlighet. Hade vi fått tala med en reparatör i det här läget hade det sannolikt varit möjligt för oss att klara det här jobbet själva.
Efter 14 dagar, Tv-n hade varit svart hela tiden, lyckades vi finna en reparatör. Medförande en box och en del kablar klarade han jobbet på mindre än en halv dag.


Ännu rasar corona-pandemin. Folkhälsomyndigheten råder alla att undvika närhet och fysisk kontakt med andra människor. Det är just den här utvecklingen det digitaliserade samhället leder mot, ett samhälle där alla håller avstånd från varandra. Inte ens de egna äldre eller släktingar bör numera ingå i det fysiska umgänget utan endast människor som man sammanbor med. Vi får hoppas att vi förmår rätta till det här när pandemin är över. Men digitaliseringen underlättar verkligen inte detta.

För dagens ungdom och unga har mobilen blivit deras främsta följeslagare. Det finns belägg för att det finns ett negativt samband mellan mobilanvändandet och ungdomens psykiska välbefinnande. För detta talar också ett ökat användande av antidepressiva läkemedel.
Varken i skolan eller på fritiden ges ungdomen tillräcklig tid för fysiska aktiviteter. Enligt folkhälsomyndigheten bör det uppväxande släktet ägna minst en timme dagligen åt fysisk aktivitet och 3-5 timmar varje vecka. Särskilt under pandemin har dessa timmar av många ersatts av dataspelande. Det kroppsliga välbefinnande som motion i olika former kan ge ersätts härvid dessvärre av flera negativa effekter som spelandet kan skapa. Det kan handla om självdestruktiva effekter, känslor av ensamhet och isolering och i vissa fall benägenhet att ta till våld. Det är synnerligen angeläget att våra politiker och föräldrar verkar för att skapa meningsfulla aktiviteter för ungdomen. Alla barn- och ungdomsföreningar som länge legat lågt med rekryteringen bör understödjas, t e idrottsföreningar av alla de slag, scoutrörelsen osv. Att ha en kamrat vid sin sida är bättre och säkrare än en mobiltelefon, särskilt i dessa tider med ökande brottslighet som ofta drabbar unga.

Att läsa en bok är ingen fysisk aktivitet, men läsandet skapar nyfikenhet om världen och kan bli en bra avstamp för andra aktiviteter än att bara umgås med sin mobil. En enig lärarkår anser att läsande är en förutsättning för all inlärning.

Vi är många här i Sherwoodskogen som tillhör 60++ -kategorin. Eftersom vi oåterkalleligt är på väg in i digital-åldern skall vi  lära oss att hantera en dator grundligt, det handlar inte längre om de fåtaliga funktioner vi använt tidigare, nu skall vi lära oss mera. Därför  har vi skaffat en lärare genom Veteranpoolen. Om 14 dagar sätter vi igång. Vi tänker också bli digitaliserade.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar