DN:s chefredaktör Peter Wolodarski går i DN:s söndagskrönika 24/3 till hårt angrepp mot förre justitierådet och justitiekanslern och ledamoten i Högsta domstolen Göran Lambertz.
onsdag 31 mars 2021
GÖRAN LAMBERTZ
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski går i DN:s söndagskrönika 24/3 till hårt angrepp mot förre justitierådet och justitiekanslern och ledamoten i Högsta domstolen Göran Lambertz.
måndag 29 mars 2021
APRIL MÅNAD
I april gläds vi åt att vårblommorna börjar titta fram i trädgårdarna och längs vägarna kommer tussilagon. Blåsipporna kommer snart. Med det tilltagande dagsljuset ser vi också att fönstren behöver tvättas. Det är dags att börja städa upp i trädgården och att ta in björkris till påsken. Sedan skall vi äta ägg och vänta på Valborg.
söndag 28 mars 2021
SANKTIONER
EU införde i veckan sanktioner mot fyra kinesiska makthavare i provinsen Xinjiang, bland andra mot den näst högste kommunistbossen. Skälet är deras personliga delaktighet i Pekingregimens synnerligen brutala förföljelse av muslimska uigurer. USA, Kanada och Storbritannien fattade liknande beslut.
fredag 26 mars 2021
ÄNNU EN KYRKSAFARI
Bloggredaktionen, nu i Höganäs, gör ännu en "kyrksafari", nu när väder och väglag tillåter det. Vi besöker intressanta kyrkor, tar del av kyrkans historia och något om dess inredning och upplever samtidigt den speciella anda av högtid och lugn som man kan förnimma i kyrkor. Vårt syfte med dessa utflykter är delvis att fylla ut tiden i dessa pandemitider men också att tillgodose vårt allmänna intresse av sakrala materiella ting.
torsdag 25 mars 2021
KÄRNKRAFTENS FARLIGHETER?
Den rapport om Fukushima-olyckans hälsovådliga konsekvenser som FN:s vetenskapliga strålningskommitté, UNSCEAR, publicerade i veckan står i skarp kontrast till den domedagsliknande retoriken från exempelvis Miljöpartiet om den "livsfarliga" kärnkraften.
tisdag 23 mars 2021
EN VÄLFYLLD TEMADAG
Temadagar har vi talat om tidigare i denna blogg. Men den 25 mars är en temadag som överträffar de flesta andra. Vad sägs om allt detta samtidigt:
måndag 22 mars 2021
BELGRAVIA
De allra flesta läsarna av den här bloggen har säkert besökt London en eller flera gånger. Då har ni också med stor sannolikhet besökt och kanske rent av bott över i Belgravia, som är en fashionabel stadsdel i City of Westminster i den brittiska huvudstaden. Bilden ovan är från TV-såpan om Belgravia.
lördag 20 mars 2021
RÄDDA STRÖMMINGEN
RÄDDA STRÖMMINGEN - FÖRBJUD STORSKALIGT TRÅLFISKE I ÖSTERSJÖN
fredag 19 mars 2021
EN UTFLYKT TILL MÖLLE
Vädret i mars har varit svalt och ruggigt här nere i Höganäs, där redaktionen befinner sig för närvarande. På nätterna har det ofta varit någon minusgrad och på dagarna ett halvdussin plusgrader. I går bestämde vi oss för att göra en liten utflykt till Mölle, omkring en mil härifrån.
Mölle har alltid varit ett populärt tillhåll för författare och konstnärer. August Strindberg, Anders Österling, Ivar Lo-Johansson, Gabriel Jönsson, Hasse "Z", listan kan göras lång på författare som tidvis bott i Mölle. I huset ovan, Villa Godthem", bodde Selma Lageröf och Sophie Ekman sommaren 1906.
onsdag 17 mars 2021
IRLANDS NATIONALDAG
Saint Patrick´s Day är Irlands nationaldag och firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. I Irland och i länder med stora irländska minoriteter som USA, Storbritannien och Kanada är det tradition att ha gröna kläder på sig.
tisdag 16 mars 2021
al-ASSADS GÅVA
BLODBAD OCH RUINER BLEV al-ASSADS GÅVA TILL SITT LAND
måndag 15 mars 2021
EN FLYGSAGA
TOMMA LUFTEN
Tomma luften är en välfunnen titel på en berättelse om hisnande verklighetsupplösning. Gudskelov utspelas den på en tid då det fanns tanter som drog lakan som dom tvättat ute på gården, annars hade slutet blivit annat och säkert mera smärtsamt.
Det var en gång en pojke sam satt och lekte i en flygmaskin som inte fanns. Han låtsades att flygmaskinen hade stora silverglänsande vingar och en rymlig flygkropp med olika hytter och rum och ett uppdragbart landningsställ och fyra stora propellrar och alla slags roder och spakar och instrument på en nobel bräda i förarhytten inom bekvämt räckhåll. Bäst som han satt där och pillrade så bar det sig inte bättre än att han råkade peta till startknappen. Han blev alldeles stel av skräck när plötsligt alla de fyra stora motorerna startade med buller och brak, för han var ju bara en liten pojke och förstod sig inte alls på maskineriet på riktigt och visste inte ens hur det gick till att stoppa motorerna igen. Ännu mera förskräckt blev han när han märkte att propellrarna också började snurra. Allt fortare och fortare gick de, allt starkare och starkare blev dundret, och så började planet rulla. Pojken letade förtvivlat bland förarhyttens alla knappar och grunkor efter något sätt att hejda det stora planet. Förgäves - farten bara ökade, och så började planet lyfta. Det hoppade och studsade mot marken några gånger innan det fick ordentlig luft under vingarna. Med stark slagsida steg det i spiral uppåt i det vackra vårvädret.
Pojken letade alltjämt efter något medel att stoppa maskinen, men då han nu såg att planet redan var högre upp i luften begrep han ju att motorstopp nu skulle vara ungefär det farligaste som kunde hända och att det bästa han kunde göra vore att försöka styra planet så att det inte kolliderade med någonting. Han prövade alltså de olika spakarna, och den gången hade han bättre tur och hittade snart både höjdrodret och sidrodret och skevningsrodren. Han fick planet ut ur spiralen och började flyga rakt fram över landskapet, Djupt därnere såg han mammas och pappas hus, som han hade startat ifrån; det blev allt mindre och mindre för var sekund, för flygmaskinen gjorde väldig fart, och snart syntes hemmet bara som en liten prick längst borta vid horisonten.
När pojken nu såg att han kunde styra planet glömde han sin ängslan och började njuta av färden, Med stort dunder flög han fram över skogar och åkrar och byar och gårdar, och vädret var så vackert och han satt så bekvämt och styrde så fint att han tyckte att han skulle kunna hålla på och flyga så här i evighet.