måndag 22 mars 2021

BELGRAVIA


 De allra flesta läsarna av den här bloggen har säkert besökt London en eller flera gånger. Då har ni också med stor sannolikhet besökt och kanske rent av bott över i Belgravia, som är en fashionabel stadsdel i City of Westminster i den brittiska huvudstaden. Bilden ovan är från TV-såpan om Belgravia.

Att bloggredaktionen fattade intresse för just Belgravia beror på en statistik från fastighetsmäklaren Savills som vi råkade läsa. I Belgravia kan man hitta några av de dyraste fastigheter som man kan hitta någonstans. Ett hus som visades var exempelvis värderat till 100 miljoner engelska pund, det vill säga cirka 1,2 miljarder svenska kronor.


HISTORIA
Det område som nu är Belgravia var för mindre än 200 år sedan en sumpig ödemark som var ett tillhåll för luffare och brottslingar. 1677 köptes en 200 tunnland stor tomt av en sir Thomas Grosvenor. Han köpte tomten via en mellanhand av dåvarande kungen. Han utökade den senare med  ytterligare 100 tunnland i Mayfair. Familjen Grosvenor äger fortfarande marken, i dag värderad till 10 miljarder engelska pund.
En plan upprättades efter cirka hundra år för att omvandla den leriga marken till ett stort bostadsområde. Arbetena inleddes 1820 och pågick sedan i närmare 40 år. Markens lera kunde användas för  att tillverka tegelstenar. En drivkraft för omvandlingen var att det närliggande Buckingham House byggdes om till Buckingham Palace, för att vara en bostad åt kung George IV. Detta gav området ökad prestige.

FÖRMÖGET OMRÅDE
Det finns väldigt många superrika i London och många av dem vill bo i Belgravia.


Det genomsnittliga huspriset i Belgravia var i mars 2010 6,6 miljoner pund. Många av husen är de dyraste i världen och kostar över 100 miljoner pund.
Invånare i Grosvenor Crescent, mellan Hyde Park Corner och Belgrave Square, kan använda Harrods som kvartersbutik och ha drottningen som granne bara några minuters promenad bort. Enligt vad Lloyds Bank uppgav i december 2014 skulle det vid den tiden kosta 16 918 001 pund att köpa ett typiskt hus i klass II.

Många bostadsfastigheter i Belgravia ägs av rika utlänningar som kan ha lyxbostäder på exklusiva adresser på andra platser i världen, så många av bostäderna kan vara tomma medan ägarna är någon annanstans. Ökningen av markpriserna här har emellertid stått i skarp kontrast till medelvärdet för mark på andra håll i Storbritannien. 
Belgravia är mycket ambassadtätt: Frankrike, Chile, Österrike, Portugal m fl.

KÄNDISTÄTT OMRÅDE
En lång rad kända personer bor eller har bott i Belgravia. Listan kan göras mycket lång.
Bilden nedan visar Chester Square, där Margaret Thatcher bodde som premiärminister och åren därefter. Den stålfodrade, bombskyddade ytterdörren till Chester Square 73 visar var hon bodde från 1991 och vad som blev hennes sista hem. Hon dog 2013. Fastighetsmäklaren Savills anser att fastighetens pris på 30 miljoner pund delvis förklaras av att det finns en historisk anknytning till de politiker som bott här. "Om bara väggarna kunde tala, man  kan nästan föreställa sig Ronald Reagan och andra statschefer som sitter med Margret Thatcher i hennes matsal och diskuterar världspolitik".


Joan Collins, Laurence Olivier, Vivien Leigh, Sarah Brightman, Andrew Lloyd Webber, Sean Connery, Roger Moore, liksom Ian Fleming, Noel Coward, Virginia Woolf --- är
några exempel ur den långa raden Belgraviabor.

Underlag: Fasighetsstatistik och Wikipedia


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar