onsdag 31 mars 2021

GÖRAN LAMBERTZ




 DN:s chefredaktör Peter Wolodarski går i DN:s söndagskrönika 24/3 till hårt angrepp mot förre justitierådet och justitiekanslern och ledamoten i Högsta domstolen Göran Lambertz.
Han inleder krönikan med processen mot Sture Bergwall, senare Thomas Quick.

                                                    Thomas Quick

Den grävande journalisten Hannes Råstam hade avslöjat att processerna mot Thomas Quick vilade på lösan sand. Han visade att advokat, läkare, åklagare, polis - gemensamt skapat en seriemördare, en framsuggererad skräckfigur, utan någon teknisk bevisning. Fallet skakade om svenskt rättsväsende. Det mynnade ut i att Quick beviljas resning och att han slutligen frias från samtliga åtta mord som han tidigare dömts för. Detta är ett historiskt haveri för det svenska rättsväsendet, ett monumentalt övergrepp mot en enskild medborgare, som efter många år fick upprättelse.
Men trots frikännandet fanns det en hög företrädare för rättssystemet som  inte accepterade frikännandet och det var Göran Lambertz. Han var då ledamot i Högsta domstolen. Han hade tagit ställning i skuldfrågan och agerade offentligt mot Quick.

                                                          Peter Wolodarski

Hans kampanj fortsatte efter det rättsliga avgörandet. Göran Lambertz hävdade att "vi vet inte om Quick begick morden eller inte". Göran Lambertz  kunde ha sina privata funderingar, men att som justitieråd ägna sig åt att offentligt misstänkliggöra en person som frikänts, det var unikt. "Lambertz söker sina argument i rättspopulismens träskmarker", konstaterar tidigare justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger.

Under veckan hade Lambertz en famös presskonferens i sin trädgård i Uppsala. Han har haft allvarliga våldtäktsanklagelser riktade mot sig och suttit häktad i två veckor men är nu släppt. Vad gör då Lambertz i det här läget? Jo, han kallar till en presskonferens i sin villaträdgård, direktsänd av SVT och Expressen. Den utmynnar i en otäck anklagelseakt mot den kvinnliga målsägaren. Hennes förnamn offentliggörs, hon dras i smutsen. Hon kallas för lögnerska och bedragare. Hon skall av Lambertz anmälas för falsk tillvitelse. Lambertz medger själv att han varit lite "kladdig" och "svag i köttet och anden", eller som han senare uttryckte sig "Det är klart att det blir värre ju mer gubbig man blir så att säga (skratt)".
Och Peter Wolodarski nyper sig i skinnet och tänker: Är detta en av Sveriges högsta jurister? En person som anförtrotts med de mest känsliga och delikata ärendena i vårt rättssystem?

Medan Lambertz höll låda upplevde den målsägande kvinnan hur hennes tillvaro höll på att gå i kras. "Jag hade en känsla av att mitt liv skulle förstöras, och det har det", berättar hon för Aftonbladet. Hoten och hatet har haglat över henne så polisen har beslutat att ge henne ett skyddat boende. Presskonferensen i Lambertz trädgård bidrog starkt till att förstärka lidandet som hon burit på sedan julafton då händelsen inträffade.

Göran Lambertz har tidigare visat att han saknar den etiska kompass som man förutsätter hos en person i hans ställning. Och i veckan har detta bekräftats.
Den stora gåtan är hur denna person så länge kunde anförtros några av Sveriges tyngsta juridiska uppdrag.


Sällan har en tidigare justitiekansler och ledamot av Högsta domstolen på egen hand frätt så mycket på förtroendet hos de institutioner som han betrotts företräda.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar