onsdag 3 mars 2021

ALTERNATIVA FAKTA


 Åsa Wigforss utkom med en bok härom året: "Alternativa Fakta, en bok om kunskapen och dess fiender." Vi skall ägna oss åt den nu.

Åsa Wigforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.  Hon är ledamot av Svenska Akademien och Kungliga Vetenskapsakademin. Bolen kommer ut alldeles lagom när Trump lämnat de stora scenerna och förhoppningsvis skall ägna sig åt annat.


Striden om verkligheten är i full gång. Fejkade nyheter, konspirationsteorier och skeva berättelser sköljer över oss. Vetenskapsmotstånd sprider sig och man talar om expertisens död. Världens stormakter leds av politiker som inte bryr sig ett dyft om sanningen och som aktivt bidrar till att desinformera, skapa splittring och underminera tilltron till våra kunskapsinstitutioner. Inte ens den säkraste kunskap är fredad från kunskapens fiender - kanske är jorden trots allt platt? Vi lever i en värld av post-sanning och  alternativa fakta.

Begreppet  alternativa fakta har blivit en sorts symbol för det som pågår. Det går tillbaka till bråket om hur stora folkmassorna var vid Trumps installation 20 januari 2017. Trumps pressekreterare Sean Spicer, numera ersatt av Sarah  Huckabee, hävdade att det var den största publik någonsin som varit på plats i Washington för att beskåda en presidentinstallation. Men evidensen pekade åt ett annat håll. Bilder från Obamas installation 2009 visade att folkmassorna var betydligt större då. Många fler biljetter hade sålts vid tunnelbanan. När det blev allt tydligare att Spicer hade fel, frågade man hur han kunde bortse från uppenbara fakta. Trumps talesperson Kellyanne Conway framträdde då på TV och gjorde ett uttalande som kommer att bli mycket omtalat: "Spicer presenterar bara alternativa fakta".

Hur kan vi skydda oss mot detta som händer nu? Det är ingen överdrift att hävda att detta är en av samtidens största utmaningar och var och en av oss måste göra vad vi kan för att bidra .


För kunskap spelar roll. 

Givetvis har vi alla rätt att tro vad vi vill. men kommer man inte åt sin kunskap får det konsekvenser. Forskning visar att fejkade nyheter med största sannolikhet avgjorde förra amerikanska presidentvalet, eftersom det bidrog till att Trump vann de stater där marginalen till Clinton var mycket liten.

Det började förstås inte med Trump och det lär inte sluta med honom heller, men han personifierar post-sanningens era eftersom alla dess komponenter återfinns hos honom. Han hyser ett uppenbart ointresse för kunskap, bryr sig inte om faktaunderlag inför ett beslut och tillsätter konsekvent medarbetare som saknar expertis inom det område de är satta att styra. Han lierar sig med auktoritära ledare som Putin och Orban och har beskrivit etablerade medier som folkets fiender. Han gillar konspirationsteorier och flörtar med vaccinskeptiker och han ägnar sig förstås regelbundet åt att sprida det falska och missvisande. Washington Post har räknat och under sitt andra år snittade han 16,5 falska eller missvisande  påståenden per dag.

De amerikanska demokratiska institutionerna visade sig som tur var som mer hållbara än man kunde befara. De stod emot ända till stormningen av Capitolium och Joe Biden kunde installeras.

Det finns skäl att oroa sig för Europa där antidemokratiska krafter drar fram i land efter land. Auktoritära ledare börjar alltid skjuta in sig på sanningen. Det bästa sättet att påverka människor är inte att försöka tvinga dem till något utan att lura oss att göra saker. Dagens desinformationskampanjer är särskilt farliga eftersom de inte framstår som sådana. Det handlar inte om att bombardera människor med politiska budskap som på sovjettiden, utan att skapa falska nyheter , utformade så att de kan skapa rädsla och göra att vi sprider desinformationen vidare. Den förvridna världsbilden smyger sig på oss och blir vår utan att vi ens vet vad som hänt.

Det är lätt gjort att känna sig handfallen inför detta och ge upp tron på förnuft och möjligheten finna sanningen. Och det är just det post-sanningens apostlar vill att vi skall göra.

Kunskapen har utmanats många gånger under historien men kunskapen hart alltid vunnit. Människan är trots allt , som filosofen Aristoteles sa, det förnuftiga djuret.

Vi återkommer till  Åsa Wigforss bok i andra sammanhang.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar