onsdag 17 mars 2021

IRLANDS NATIONALDAG


Saint Patrick´s Day är Irlands nationaldag och firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. I Irland och i länder med stora irländska minoriteter som USA, Storbritannien och Kanada är det tradition att ha gröna kläder på sig.


Om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem. Sankt Patrick är även känd som den person som införde kristendomen på Irland.

Klöverblad symboliserar också Saint Patricks day tack vare att Sankt Patrick, enligt legenden, använde blad av trådklöver som en liknelse för att förklara treenigheten. Många irländare skickar levande trådklöverplantor till  släkt och vänner världen runt lagom till St Patrick´s Day.

Shamrock kallas klöverblomman som blivit Irlands inofficiella nationalsymbol sedan tidigt 1800-tal. Irland regering har försökt registrera Shamrock som sitt officiella varumärke men symbolen finns spridd över hela världen, inte bara i Irland. Avbildningen av ett treflikigt klöverblad har i alla händelser representerat en stark sammanhållandefaktor för irländare runt om i världen. 

                                                                                          
Underlag: Wikipedia















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar