fredag 12 mars 2021

UNDRINGAR


                                                           

                                                       VAD ÄR RASISM?


Engelska kungahuset har varit i blåsväder en tid sedan ett par prinsar (oklart vilka) hade ställt frågan om vilken hudfärg Meghams förstfödda skulle få eller fick. Meghams mor lär skall vara färgad. 

Likaväl som man är nyfiken på om det blev en pojke eller en flicka, kan väl en fråga om hudfärgen vara befogad? Eller?

För några år sedan spårade  rasdebatten ur totalt härhemma, enligt vår uppfattning i Sherwoodskogen. Det ansågs fult och förnedrande att ens använda gamla vedertagna benämningar på folk, som neger om en person från Afrika, lapp om en same eller zigenare om en rom.

                                                            OM ALLERGIER

Är vi svenskar särskilt mottagliga för allergier av olika slag, eller är vi ett ovanligt ömtåligt släkte? Några exempel:

El-allergi hör man ofta talas om här hemma, men utomlands lär den inte vara känd. Amalgam-allergi eller oral galvanism var på ropet för en del år sedan, men lär skall vara okänt i andra länder. Frontfigur för den här åkomman var sångaren Gunnar Wiklund. Det blev mycket omskrivet. Man frågar sig också hur är det med parfymdofter i allmänna utrymmen och blommor på sjuksalarna?

Barn till familjer som ej fått uppehållstillstånd drabbades för en hel del år sedan av apatiska tillstånd. Detta blev mycket omskrivet då och analyserat av experter. Man hittade inga andra skavanker på barnen. Det visade sig så småningom att det hela var en bluff, organiserat av föräldrarna i utpressningssyfte gentemot Migrationsverket.

                                          PRESIDENTVALET I USA


Det har ju fastlagts flera gånger att inget röstfusk att tala om förekom i presidentvalet, men kvar finns en undran om det amerikanska valsystemet är rättvist utformat. Antalet elektorsröster som tilldelats de olika staterna (och District of Columbia) står ej i rimlig proportion till folkmängden i respektive stat.

Till exempel motsvarar en röst i Kalifornien 3,6 röster i Wyoming och egentligen ändå fler beroende på folkmängderna respektive stat:

Invånarantal i Kalifornien är 37 miljoner vilket ger 55 elektorsröster. I Wyoming bor 0,5 miljoner människor vilket ger 3 elektorsröster. Texas med 25 miljoner invånare har 38 elektorsröster och till exempel Vermont med 0,8 miljoner invånare har även de 3 platser.

Det är tal om att granska fördelningen av elektorsrösterna till nästa presidentval 2025. Man anser i USA att ett proportionellt antal elektorsröster skulle ge ett orimligt starkt inflytande åt de stora staterna.

                                                 DIGITALISERINGEN

Vi har tidigare i dessa rader betonat riskerna med samhällets digitalisering, och än värre lär det bli när 5G-åldern är här. I själva verket innebär digitaliseringen isolering från mänskliga kontakter, något som pandemin har framtvingat bra exempel på. Det finns ingen människa att fråga längre, de enda besked som kan uppbringas är de som står till buds på alla hemsidor, dessvärre sällan uppdaterade. Den tystnad som uppstår är påfrestande, särskilt för äldre människor.


                                           PANDEMIREGLER


Statsmakterna i samråd med folkhälsomyndigheten har som bekant infört regler för antalet samtidiga besökare i affärer och gallerior med utgångspunkt i golvytan på  resp lokal. I en lokal om 100 kvadratmeter får samtidigt vistas 10 personer osv. Härutöver finns också regler för sammankomster av olika slag. Där ligger i allmänhet maxantalet på 8 personer. I gallerior får endast en person sitta och äta vid varje bord, i restauranger 4 personer. Det blir krångligare och krångligare. I kyrkor kallas gudstjänsterna för sammankomster och får bara vara 8 personer stora utom vid begravningar då man får vara 20 (inklusive den avlidne). Inkonsekvensen är skriande. I kyrkan finns jättestora golvytor. Gudstjänstbesökare sitter stilla på sina platser och håller avstånd. Smittorisken där torde vara avsevärt mindre än på gallerior.
Måtte detta elände ta slut någon gång!


                         
                         
DEN AMBITIÖSE POLISCHEFEN

En ambitiös polischef uttalade sig på aktuellt härom kvällen. Hans budskap var att nu skall polisen ta i med hårdhandskarna mot småfuskarna i trafiken, dom som kör 5 till tio kilometer i timmen för fort. Nu gäller nolltolerans. Man frågar sig omedelbart, är detta polisens nya strategi och är det detta alla nytillförda poliser skall ägna sig åt? Vi är några stycken i det här landet som tycker att det finns betydligt viktigare saker för polisen att kraftsamla på än småfuskarna, till exempel gängkriminaliteten, otryggheten på gatorna efter mörkrets inbrott, narkotikahandeln, bilbränder, villainbrotten och trafikonykterheten för att nämna några angelägna områden. Trafiksäkerheten har vi kommit långt med i det här landet, så den behöver inte prioriteras för närvarande.



Underlag: Från Sherwoodskogen












         






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar