söndag 14 mars 2021

ALTERNATIVA FAKTA DEL 2


 Vi har tidigare i dessa rader presenterat Åsa Wikforss bok "Alternativa fakta". Vi skall nu titta lite närmare på boken vars tillkomst, så vitt man kan se, har inspirerats av Donald Trumps ljugande och förnekande av fakta.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon är nyligen invald i Svenska akademien och är medlem i Vetenskapsakademien. I sin bok avhandlar hon teman som kunskapsresistens, synen på vetenskap och fakta samt lögner och falska nyheter i media. Boken har delats ut till samtliga högstadieelever i landet som studielitteratur.

Det är på många sätt uppfriskande att läsa Wikforss bok. Hon står för en robust syn på fakta och hon tror på objektiva sanningar. Vad som kännetecknar objektiva sanningar, skriver hon, är att de är sanna oavsett om man tror på dem eller inte. Olika perspektiv kan förvisso vara viktiga, men poängen är inte att sanningen skulle vara relativ - i stället kan fler perspektiv bidra till djupare kunskap och därmed tjäna Sanningen med stort S. För Wigforss innebär inte detta att det alltid måste vara tvärsäkerheten som skall råda. Tvärtom är det just tron på en objektiv sanning som kallar oss alla till ödmjukhet.


Wikforss engagemang i dessa frågor har fått betydande näring i Donald Trump, som är ett återkommande tema i boken. Hon gör ingen hemlighet av sin oro över Trumps tal om "alternativa fakta". Faktum är att det är just "demagogernas påståenden " som kräver att vi håller fast vid tron på objektivitetens möjligheter.

Efter en mer kunskapsteoretisk  grund går Wikforss vidare till att tala om lögner, falska nyheter och propaganda i media, Hon för viktiga resonemang om olika typer av lögner, manipulation och om "expertisens död".

Visst finns det saker i boken som man kan ställa sig något frågande inför, kanske har hon en övertro på vetenskapssamhällets objektivitet.  Men i det stora hela har hon skrivit en mycket tänkvärd och klargörande skrift, och den kommer i rätt tid vi då alla måste hjälpa till med att städa upp efter trumpadministrationens galna demagogik.

Underlag: Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar